PANIKA U DODIKOVIM REDOVIMA, STEVANDIĆ PRIZNAO SVE: „Ovo je rasulo, opšti haos koji bi mogao ugroziti funkcionisanje BiH“

„Unutarstranački sukobi u Stranci demokratske akcije (SDA) uzdrmali su političku scenu, a potencijalni raskol u najvećoj stranci u FBiH mogao bi dodatno ugroziti funkcionisanje institucija na nivou BiH“, kazao je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Stevandić ističe da Republika Srpska ne treba da se opredjeljuje za bilo koju stranu, jer sve frakcije u SDA po ključnim pitanjima imaju identično mišljenje. Međutim, kako je rekao, ova situacija je rezultat “sultanskog vladanja” Bakira Izetbegovića.

– On je na funkcije postavljao članove svoje familije, a ne kadrove koji bi bili birani na demokratskim principima. Ono što je na mene ostavilo negativan utisak je to da je Izetbegović privatizovao mnoge institucije i stvorio paraobavještajne strukture koje koristi da kreira situaciju unutar SDA, ali i na nivou BiH i entiteta. Neophodno je da dođe do slabljenja tog uticaja, da bude povećana kontrola obavještajnih službi, jer ih je često koristio za djelovanje u RS-u, ali i unutar bošnjačkog korpusa da bi eliminisao one koji se njemu ne sviđaju – istaknuo je Stevandić za “Glas Srpske”.

Što se tiče opstanka Vijeća ministara BiH, on kaže da je za to potrebna nova skupštinska većina, koja bi donijela novi koncept, koji u ovom trenutku ne postoji.

– Imamo nedefinisanu situaciju. DNS je izašao iz većine iz RS-a i ne znamo kako će oni dalje djelovati. Mislim da je najbolja ocjena da je sveukupna situacija jedno opšte rasulo i haos koji bi mogao ugroziti funkcionisanje BiH – istaknuo je Stevandić.

slobodna-bosna.ba