Parlament Federacije BiH: Da li će danas biti donešena odluka o lockdown-u?

Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, rekao je za Fenu da bi današnja vanredna sjednica Parlamenta trebala donijeti najbolja rješenja za predlaganje mjera u cilju suzbijanje pandemije COVID-19 virusa i masovnog cijepljenja stanovništva.

– Prijenos odgovornosti s jedne na drugu razinu vlasti s političkim i političkim nečistoćama ne bi trebao biti u fokusu sjednice – naglasio je Zaimović.

Održan je vanredni sastanak Zastupničkog doma o “pogoršanju epidemiološke slike u Federaciji BiH kao posljedici izbijanja COVID-19 i prijedlogu mjera za njegovo suzbijanje”.

– Sjednica je zakazana zajedničkim stavom Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH čiji su članovi svi šefovi klubova zastupnika u Zastupničkom domu i jednoglasno je zauzet stav da ona bude održana online obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije – dodao je Zaimović.

Sabina Čudić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, izjavila je da će danas možda biti povijesni dan na njenom Facebook profilu, a Parlament će možda odlučiti zatvoriti FBiH na dvije sedmice.

Između ostalog, dodala je da bi se zakon Covid 3 također mogao uputiti u hitni postupak koji bi nadoknadio dvije sedmice ekonomskih gubitaka za gospodarstvenike u FBiH. Uz to, postotak parlamentarnih prihoda može se i treba usmjeriti u ekonomski fond.