PDP će tražiti da se Zoran Milanović proglasi personom non grata u BiH

Predsjedništvo PDP će u ponedjeljak održati sjednicu na kojoj bi trebalo da budu usvojene odluke i inicijative prema institucijama i najvišim zvaničnicima Republike Srpske i na državnom nivou, a tiču se nedavne posjete hrvatskog predsednika Zorana Milanovića Derventi i odlikovanja koje je tamo uručio pripadnicima 103. brigade HVO.

PDP, između ostalog, tražiti od člana Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović, da u Predsjedništvu BiH pokrene da se Zoran Milanović proglasi personom non grata u BiH.

Takođe, na predstojećoj sjednici Predsjedništva PDP očekuje se donošenje odluke kojom će ta stranka tražiti u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvajanje odgovarajuće rezolucije kojom bi se, kao prvo, zabranilo svim institucijama i zvaničnicima Republike Srpske da imaju bilo kakav kontakt s aktuelnim hrvatskim predsjednikom.

Istovremeno, PDP će od Narodne skupštine tražiti da se rezolucijom zabrani i ustupanje na korištenje Milanoviću svih javnih prostorija na teritoriji Republike Srpske.

Prilikom nedavne posjete Derventi, aktuelni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je 103. brigadu HVO, koja se povezuje s brojnim ratnim zločinima nad srpskim narodom tog kraja tvrde udruženja žrtava.

Milanovićev postupak izazvao je lavinu reakcija i osuda, posebno među udruženjima žrtava rata i boračkih organizacija, budući da se mjesto na kojem je hrvatski predsjednik uručio odlikovanje prema navodima žrtava nalazi u neposrednoj blizini nekadašnjeg zloglasnog logora u Derventi.