Peach: Agresivne prijetnje ruskog ambasadora prema BiH

Govoreći danas na Forumu “EU susreće Zapadni Balkan” u Sofiji, Sir Stuart Peach, britanski Specijalni predstavnik Velike Britanije za Zapadni Balkan i bivši prvi čovjek vojnog komiteta NATO-a, rekao je da osuđuje nedavne izjave i prijetnje koje je Bosni i Hercegovini uputio ambasador Ruske Federacije u Sarajevu Igor Kalabuhov.

“Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg jasno je više puta rekao suvereno je pravo države da odluči hoće li se pridružiti Sjevernoatlanskom savezu. Niko državu u bilo kojoj fazi njene historije nije prisilio da se pridruži NATO-u. Isto važi i za BIH. Apsolutno osuđujem navode ruskog ambasadora, kojima sam jednako bio šokiran. Očigledno je da je to bila prijetnja i to agresivna. Činjenica je da nam je potrebno da bh. institucije rade, uključujući i Oružane snage. Također sam jasno dao do znanja da je uloga međunarodnih snaga u BiH, bilo da su to snage EU ili NATO sjedište kao podrška, oni rade zajedno, zajedno rade u harmoniji da bi osigurali sigurno okruženje u BIH. To se mojim vojnim kolegama i meni čini važnijim nego ikada. Također, pozdravljam i ohrabrujem nedavnu odluku da se poveća kapacitet EU snaga u BIH, da se da ta strateška rezerva i više fleksibilnosti tim snagama. I dalje ćemo davati tu međunarodnu podršku, koja povećava sigurnost u vašoj zemlji, baš kao i NATO snage na Kosovu s raspoređenih skoro 4.000 vojnika uz podršku EU mandata. Ne smijemo zaboraviti da su u regionu već pristune jake međunarodne snage i svi moramo pokazati volju da ih podržimo”, kazao je Peach.

Peach je također istaknuo kako Velika Britanija svojim imenovanjem za posebnog izaslanika za Balkan šalje jasnu poruku da posvećuje veliku pozornost sigurnosti u regiji. Istodobno je odbacio tvrdnje ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova o tome kako je NATO u ratu s Rusijom, dodajući da se rat protiv dezinformacija više ne može smatrati terminom za rasprave u think tankovima, dodajući da je to realnost. Moramo se ponašati odgovorno.

Podsjetimo, Kalabukhov je u izjavi za Federalnu televiziju sredinom marta komentirao članstvo BiH u NATO-u.

“Ako BiH odluči da biti članica bilo čega to je unutarnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija. Na primjeru Ukrajine mi smo pokazali što očekujemo. Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati”, kazao je Kalabuhov u emisiji Mreža na Federalnoj TV (FTV).