Pećanin o Nikšićevoj krivici: Zbog SDP-a se lakše prijaviti u Minhenu nego u Srebrenici

Senad Pećanin, novinar i advokat, komentarisao je na društvenim mrežama subotnje gostovanje predsjednika SDP-a Nermina Nikšića na Face TV.

Naime, Nikšić tvrdi da je SDP-ovo glasanje 2013. godine za Zakon o prebivalištu, koje je bilo po nalogu SNSD-a koji je time uvjetovao ostanak Zlatka Lagumdžije na poziciji ministra u Vijeću ministara, bilo zapravo zbog bezviznog režima?

Ovo, u najmanju ruku čudno i iznenađujuće opravdanje Nikšića, i to sedam godina nakon glasanja o ovom zakonu, komentarisao je novinar i advokat Senad Pećanin na svom Twitteru:

– Nermin Nikšić laže, Lagumdžijina funkcija u Vijeću ministara plaćena je Zakonom o prebivalištu, zbog kojeg je povratnicima u RS lakše prijaviti se u Minhenu nego u Srebrenici. A tada, i ne samo tada, Nikšić ga je podržavao, unatoč upozorenjima gdje to vodi i Bosnu i Hercegovinu i SDP.

Podsjećamo, ovo katastrofalno zakonsko rješenje usvojio je Zastupnički dom 18. jula 2013. godine, svega sedam dana nakon obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, a usprotivili su mu se samo zastupnici SDA i Stranke za BiH, dok su upravo zastupnici u tom trenutku vladajućeg SDP-a bili za njegovo usvajanje. Milorad Dodik, i njegov SNSD, i sedam godina poslije ovaj zakon smatraju jednim od svojih najvećih političkih pobjeda.

Posljedice usvajanja Zakona o prebivalištu primarno se osjete na umanjenje broja glasova u odsustvu. Najdirektnija posljedica se desila već 2016. godine, kada su bosanske snage izgubile načelničku poziciju u Srebrenici tj. kada je pobijedio negator genocida Mladen Grujičić. Konačna posljedica tog zakonskog rješenja ogleda se u broju glasova koje su probosanske stranke i snage dobile u RS entitetu na Općim izborima 2018. i Lokalnim izborima 2020. godine. Probosanske snage skoro i da nemaju svoje predstavnike i mandate u RS-u a Grujičić ne na pragu drugog mandata. Doduše i uz veliku pomoć SDP-ovog Bege Bektića.

Na usvajanje Zakona su tada upozoravali a poslije njegovo usvajanje osudila cjelokupna javnost, političke stranake, nevladine organizacija poput Koalicije “Prvi mart”, “Majki Srebrenice, Islamskw zajednice u BiH.

vijesti.ba