PHILIP REEKER RAZOČARAO VUČIĆA I DODIKA: “Balkan će ostati u fokusu SAD dok se ne postigne potpuna transatlantska integracija”!

Philip Reeker, visoki dužnosnik američkog State Departmenta, uvjeren je da će administracija predsjednika Joea Bidena ostati predana zapadnom Balkanu dok se ne postigne puna transatlantska integracija

– Ne mogu predvidjeti što će Bidenova administracija raditi, ali mogu reći da je to u skladu s našim partnerstvom sa Srbijom iz jedne administracije u drugu – Reeker je izjavio za Tanjug. U intervjuu je rekao da vjeruje da će podrška ostati snažna.

U tom kontekstu, vjerujem da su interesi Sjedinjenih Država iznad “američke politike” i da će ti interesi i dalje voditi naše odnose prema svjetlijoj, prosperitetnijoj, stabilnijoj i sve većoj europskoj budućnosti Srbije i regije.

Na pitanje da pojasni svoju izjavu da je status quo između Beograda i Prištine neodrživ te da su Washingtonski sporazum primjer vodstva potrebnog zapadnom Balkanu i što to znači kad je riječ o konačnom rješenju kosovskog pitanja, Reeker je odgovorio da su to Kosovo i Srbija. Dok se njihove razlike ne riješe, neće postići puni potencijal suradnje.

Reeker je – posredovanjem Bijele kuće, postigao dogovore s kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem 4. septembra, otvarajući nove perspektive za suradnju i mjere za izgradnju povjerenja.

Naglašavajući da ti sporazumi jačaju osnovu budućih sporazuma i otvaraju perspektivu sveobuhvatne normalizacije odnosa, podsjeća da na tome radi i sama EU, koja inače ostaje glavni prioritet SAD-a u regiji.

– Provedba ovih sporazuma ne samo da će osigurati rast i radna mjesta za građane Srbije i Kosova, već će ih nagovoriti da imaju svjetliju budućnost u svojim zemljama i doprinijeti pomirenju i napretku na zapadnom Balkanu – kaže Reeker.

Zamoljeni da objasne na nedavnom mrežnom regionalnom sastanku što znače Srbija i njezin položaj kao vojno neutralne zemlje – sve dok se ne postigne puna transatlantska integracija, zapadni Balkan ostat će središnja tačka Sjedinjenih Država – Reeker je rekao da su Moskva i Peking aktivni, pod stresom, rade protiv postizanja ciljeva postavljenih u regiji – “integracija sa Zapadom”.

Međutim, također ističe da je Srbija, članstvom u EU, sama zaključila da je njezina budućnost na Zapadu.

– Podržavamo to i želimo biti dio izbora srpskih partnera, zajedno s europskim partnerima. U tu svrhu Reeker čini značajan napor kako bi pomogao Srbiji da ostvari svoj strateški interes za europske integracije.

Također naglašava da je put Srbije ka članstvu u EU jasan.

– Nadamo se da će Srbija brzo napredovati prema tom cilju, uključujući poboljšanje vladavine zakona, slobodu tiska i usklađivanje svoje vanjske i sigurnosne politike s Europskom unijom.

Reeker je odgovorio neizravno, u kontekstu njegova stava da će regija ostati u žarištu Sjedinjenih Država dok ne uspostavi cjelovitu transatlantsku strukturu, te treba li Tanjug biti zabrinut zbog mogućih pritisaka na Srbiju i kakav će biti mehanizam i svrha tog pritiska. Europa, a posebno zapadni Balkan nesumnjivo je središte geopolitičke konkurencije.

– Nastavljamo obeshrabrivati ​​utjecaj Rusije i Kine u Srbiji, a to uključuje i stalno podsjećanje vodstva Srbije da niti jedan od tih odnosa nije pomogao Srbiji da postigne svoj strateški cilj pristupanja EU, već upravo suprotno – kaže Reeker.

SAD i EU vjeruju da njihovi kolektivni interesi najbolje služe za “jačanje” demokratskih normi, vladavine zakona i suradnje temeljene na zajedničkim vrijednostima i zajedničkoj budućnosti.

– Rusija u Srbiji koristi kampanju dezinformacija kako bi odvratila ljude od simpatija prema zapadnim idealima i ciljevima, istovremeno potkopavajući demokratske institucije – kaže Reeker.

Američki dužnosnik rekao je da Kina često koristi netransparentne ili visokokvalitetne investicije kako bi “otvorila” put prema Srbiji.