Picula u odbrani Schmidta: Kritike upućene visokom predstavniku su jednostrane, on je čvrsto na zemlji

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula govorio je o novoj vlasti Bosne i Hercegovine, ali i o radu visokog predstavnika u našoj zemlji Christiana Schmidta na izmjenama izbornog zakona.

Picula od nove vlasti BiH očekuje ozbiljan pristup rješavanju nagomilanih problema, ističući kako mu se čini da je riječ o politički izrazito heterogenoj vlasti te da u tom smislu treba imati određenu dozu opreza jer i to može biti uzrok nestabilnosti u kriznim vremenima.

“Već sam početak 2023. godine izazvao je određenu zabrinutost, prije svega zbog djelovanja Milorada Dodika koji je opet obilježio 9. januar kao Dan RS-a što je pojačalo neraspoloženje prema njemu, ali očigledno ne i unutar same vladajuće kombinacije”, osvrnuo se Picula na situaciju u BiH.

Budući da je član Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, nedavno je imao poseban sastanak sa Schmidtom tokom posjete AFET-u, gdje je trebao odgovarati na pitanja u vezi s izmjenama izbornog zakona u BiH i Ustav Federacije BiH.

Smatra Picula i kako je visoki predstavnik u BiH političar koji “čvrsto stoji na zemlji” te da unutar Evropske unije ima podršku političara koji “poznaju realnu političku sliku u BiH”, a komentirajući Schmidtove odluke iz oktobra prošle godine kazao je:

“On naravno zna da je to tek početak puta kako bi BiH došla na jednu nulu, tako da mislim da je njegova namjera daljnji rad na promjenama određenog zakonodavstva, iako je on tu realan i kaže da ne može sam mijenjati Dejtonski sporazum”, kazao je Picula.

Rekao je da dio negativnih kritika na račun Schmidta dolazi uglavnom od onih koji situaciju u BiH nazivaju “prilično jednostranom”.

“BiH ima mogućnost da se okrene problemima koji je opterećuju. Mislim da je ovo vlada koja ima šansu da izbjegne greške svih onih prije nje, kako bi BiH mogla ipak se kvalificirati za drugi krug politike proširenja”, mišljenja je Picula.

Istakao je kako je američki utjecaj u BiH i dalje jači od evropskog.

“SAD i EU će morati naći načina kako sinhronizirati poteze. Jedna vrsta političke operative u BiH ne smije biti kampanjska, nego stalna”, poručio je europarlamentarac tokom gostovanja u programu RTV HB.