Pismo građanke BiH predsjedniku Milanoviću: Da li Vam se gade glasovi koje ste na izborima dobili od Bošnjaka iz Hrvatske, jesu li oni legitimni?

Predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, prošlog je vikenda boravio u posjeti Bosni i Hercegovini. Milanović je za posjetu odabrao period za vrijeme obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, te je na taj način uvrijedio mnoge građane BiH.

Ali, to nije jedina loša stvar koju je učinio hrvatski predsjednik. On je, naime, odbio da dođe u zvaničnu posjetu Predsjedništvu BiH, kazavši kako tamo neće otići dok je na funkciji člana Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji “nije legitiman”.

Pored toga, Milanović je u svojim izjavama koje je davao tokom posjete našoj zemlji neumoljivo ponavljao omiljene fraze hrvatskih političara u zadnjih nekoliko mjeseci, “legitimno predstavljanje” i “konstitutivnost naroda”.

Milanovićevo ponašanje naišlo je na oštre osude probosanskih zvaničnika u našoj zemlji, a ništa bolje mišljenje o njegovoj posjeti nemaju ni sami građani Bosne i Hercegovine.

Jedna od njih je i Aiša Telalović, koja je u svojstvu građanke poslala otvoreno pismo hrvatskom predsjedniku.Ona je svoju reakciju poslala redakciji portala Vijesti.ba, a njeno pismo ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Prateći skandalozno šetanje predsjednika RH po mojoj zemlji na dan 11. juli, kada cijeli civilizirani svijet obilježava godišnjicu genocida počinjenog nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, a pritom predsjednik Milanović tog dana nije posjetio Memorijalni centar Potočari, ne mogu da ne reagujem na otvoreno miješanje institucija RH u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine. Takvo ponašanje je nepristojno i neprihvatljivo, odnosno nije u skladu sa europskim vrijednostima niti sa međunarodnim pravom. Izjave o sapunu i parfemu su degutantne pa ih ovdje neću pominjati. Nakon tih izjava predsjednik Milanović je, što se mene tiče, postao potpuno besprizorna i politički nepismena osoba, koju se trudim ignorisati. Žao mi je mojih prijatelja i kolega iz raznih naroda u RH koji imaju takvu jadnu osobu za predsjednika u tekućem mandatu.

Prvo, kao jedna od tri potpisnice Okvirnog sporazuma za mir u BiH, RH dužna je da poštuje suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine i ne izmišlja odredbe koje u tom sporazumu ne postoje, kao što je “legitimno predstavljanje”. Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i sloboda direktno se primjenjuje u BiH i ima prioritet nad svim drugim propisima, dok institucije RH kontinuirano krše tu konvenciju zazivajući “legitimno predstavljanje” kakvo u u tom dokumentu ne postoji.

Drugo, kada predsjednik RH dolazi u BiH onda treba da posjeti Predsjedništvo BiH, uz protokol i pokloni se zastavi BiH. Posjeta Memorijalnom centru Potočari na dan 11. juli također bi bila očekivana i pristojna od svakog predsjednika druge države koji se tog dana nađe u BiH u bilo kojem kapacitetu.

Treće, RH i njene institucije dužne su da poštuju pravosnažne presude ICTY i drugih međunarodnih sudova, što uključuje presudu za učešće RH u agresiji na BiH Prliću i ostalima – tzv. “šestorki”. Svjedočimo negiranju presude za učešće u UzP protiv “šestorke” i u RH i u njenim sestrinskim strankama u BiH.

Dalje, pitam Ured Predsjednika RH da li ste i kako, a pritom ne kršeći odredbe o tajnosti glasanja, izbrojali glasove onih glasača sa biračkim pravom u RH koji jesu državljani ali nisu Hrvati za sadašnjeg predsjednika RH Milanovića i da li te glasove smatrate legitimnim ili vam se gade pa ih ne uzimate u obzir? Zašto se ne odreknete glasova Bošnjaka, Srba, Roma, Albanaca, Jevreja i bilo kojih drugih građana RH koji se ne izjašnjavaju kao Hrvati a koji glasaju za osobu koja se izjašnjava kao Hrvat? Da li je predsjednik MIlanović legitimni predstavnik onih građana RH koji su za njega glasali a koji se ne izjašnjavaju kao Hrvati? Jeste? Nije? Zašto jeste ili zašto nije? Da li moj drug koji se izjašnjava kao Bošnjak i živi u Zagrebu i koji je, nažalost, glasao za Milanovića treba da smatra svoj glas nelegitimnim? Ima li ijedna institucija BiH pravo miješati se javno u način izbora predsjednika Republike Hrvatske? Ima? Nema? Zašto ima ili zašto nema?

Ja se nadam da će na političkoj sceni RH i BiH, kao i ostalih zemalja u našem okruženju, što prije doći do neophodnih promjena političke elite i da će osobe poput sadašnjeg predsjednika RH postati dijelom političke historije. U dobre odnose SVIH naroda koji žive u RH i BiH niti sam ikada sumnjala niti sada sumnjam.

Lijep pozdrav iz moje jedne i jedine domovine, nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine koja baštini tradiciju pluralizma u svakom smislu, odnosno jedinstva različitosti, na koje smo ogromna većina svih nas u ovoj zemlji beskrajno ponosni, navela je Telalović u svom pismu.