Planiranje novih koalicija! Zbog čega Konković i “četvorka” ne mogu zamisliti vlast bez Dodika i Čovića?

Većina u entitetu RS ujedinjena oko SNSD-a Milorada Dodika polako se topi i već je vrlo upitna u Narodnoj skupštini RS-a. Raspad koalicije, započet ostavkom DNS-a i propitivanjem statusa Socijalističke partije, otvorio je prostor trenutnoj oporbi da konačno preuzme vlast od Milorada Dodika na sljedećim općim izborima 2022.

Ova mogućnost, kao i mogućnost da probosanske stranke povuku HDZ-ov “kontrolni paket” iz Hrvatskog kluba Doma naroda FBiH 2022. i tako stranku ostave bez snage, nije u skladu s očekivanjima poglavara Naroda i pravde Elmedina Konakovića.

– Cilj nam je 2022., u kojoj će politike Dragana Čovića i Milorada Dodika dobiti potpuno različite pregovarače za pregovaračkim stolom – rekao je Konaković na novogodišnjoj konferenciji za novinare stranke u srijedu.

Kako je Konaković najavio, koalicija “Četvorka”, kojoj pripada i NiP, tražila bi od Dodika i Čovića “drugačiji pristup upravljanju procesima u Bosni i Hercegovini”.

Revolucionarna ideja, da treba samo pitati Dodika i Čovića za “drugačiji pristup upravljanju procesima u Bosni i Hercegovini” kako bi se uklonile opstrukcije SNSD-a i HDZ-a, dovoljno govori o političkoj strategiji i percepciji državne politika ovog kantonalnog predstavnika, ali također potvrđuje tezu da bi Dodik i Čović doista sa sobom za pregovaračkim stolom imali “potpuno drugačije pregovarače”.

Tako Konaković najavljuje formiranje državne vlasti s SNSD-om i HDZ BiH, iste one stranke za koje je do sada optuživao političke protivnike da su se s njima “udružili” u okolnostima u kojima bili nezaobilazni čimbenik zbog izbornog rezultata.

Jedno od pitanja koje se nameće je zašto bi SNSD, s ozbiljno smanjenim koalicijskim kapacitetom u entitetu RS, bio ključni partner “Četvorke”?

Kao odgovor na ovo pitanje javljaju se i druge mogućnosti, poput Dodikovih tajnih sastanaka s predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem i već uspostavljene suradnje ovih stranaka u entitetu RS na prošlim lokalnim izborima, ali i više sastanaka, te prozirne folije Elmedina Konakovića sa sadašnjim potpredsjednikom Skupštine Srbije Muamerom Zukorlićem.

Iako Konaković i Zukorlić redovito informiraju javnost o svim svojim aktivnostima, informacije o sastanku njih dvojice u hotelu u Sarajevu 24. decembra navečer nisu pronašle mjesto među njihovim publikacijama na društvenim mrežama. Kao rezultat toga, javnost nije upoznata s temama o kojima su razgovarali Konaković i koalicijski partner Aleksandra Vučića. Ono što znamo je da je nakon ovog sastanka šef naroda i pravde počeo glasno propagirati nesporni stav Milorada Dodika za pregovaračkim stolom.

– Svaki centimetar Bosne i Hercegovine nam je jednako važan – rekao je Konaković u svom posljednjem govoru, ponovivši stav svojih koalicijskih partnera, koji se ne slažu da smanjuju opseg svojih političkih aktivnosti isključivo unutar “bošnjačke reprezentacije”.

Osim što tvrde da im je svaki centimetar Bosne i Hercegovine jednako važan i da njihovo političko djelovanje nije ograničeno na dijelove Bosne i Hercegovine u kojima su Bošnjaci većina, činjenica je da ne čine ništa da se probiju na one prostore gdje dominira SNDS i HDZ.

Ranija deklarativna opredijeljenost za koaliciju s „nacionalnim strankama“, kojom su se SDP i Naša stranka opravdavali ne ulaskom u državnu vladu sa SDA nakon općih izbora 2022., imala je u međuvremenu je bio potpuno besmislen u koaliciji sa širokim spektrom stranaka. A-SDA, PDA, Narod i pravde, do SNSD-a i HDZ-a BiH, što eliminira mogućnost da takav stav može biti prepreka ulasku u proces formiranja vlasti s bilo kojom strankom, bez obzira na to svog “nacionalističkog” karaktera, ako ne računa na pozicije iste nacionalne kvote u kojima glasove skupljaju stranke “Četvorke”.