Automatska skica

Danas je održana zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Hrvatske, nakon čega se premijer susjedne zemlje Andrej Plenković ponovo osvrnuo na istupe predsjednika Zorana Milanovića po pitanju Bosne i Hercegovine i izmjena izbornog zakona. On njegovu ulogu vidi kao “kontinuirano licemjerstvo koje šteti Hrvatima u BiH”, te ističe kako su ovakvi stavovi Milanovića zapravo proruski.

Plenković se osvrnuo i na razmirice sa Milanovićem zbog unutrašnjih pitanja, ali i na one koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu, a kojih u posljednje vrijeme ne manjka. Podsjetimo, predsjednik Hrvatske je nedavno najavio kako planira usloviti ulazak skandinavskih zemalja Finske i Švedske u NATO izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Hajdemo prvo rasvijetliti uloge svakog od nas. On već mjesecima zastupa proruske stavove, to je jasno i to je nekoliko puta kazano, dok Švedska i Finska još nisu ni kazale, niti imale razloga za strah, da žele pod taj kišobran članka 5. Takav stav protiv proširenja NATO-a je proruski stav i on to jedini izgovara. O kritikama i ocjenama Ukrajine neću ni govoriti. To je za nas sve skupa štetno u vanjskopolitičkom smislu”, rekao je danas na ovu temu premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Plenković nastavlja tumačiti put kojim ide Milanović.

“Ne znam je li to identitetska kriza ili identitetska transformacija. On je išao Komšiću, držao je žestoke govore Komšiću u kampanji, to je lako provjerljivo. Dva puta. Inženjering je bio takav da je Komšić imao više ne samo od Čovića nego i od Džaferovića. Komšić je kao Hrvat dobio više glasova od bošnjačkog člana predsjedništva, to je nemoguće”, rekao je.

Dodaje da on i njegova vlada smatraju da se izborni zakon u BiH mora promijeniti.

“Mi na tome radimo konzistentno, razgovaramo s Hrvatima u BiH i partnerima u međunarodnoj zajednici”, govori.

Vraćajući se na Milanovića rekao je i kako se radi o kontinuiranom licemjerstvu kojem je jedini clij raditi štetu Vladi Hrvatske i Hrvatima u BiH.

“Jasno je na koga normalnog moga računati, a na koga manje”, govori Plenković o tome što misle zapadni čelnici o Milanoviću.

“Od Komšićevog jarana došao je do toga da bi blokirao Švedsku i Finsku, ali ne on, nego da to naprave saborski zastupnici, a ako neće onda su izdajnici. On zloupotrebljava Hrvate u BiH. Možda želi i da Hrvatska ne ispuni svoje neke strateške ciljeve”, rekao je Plenković, očito ciljajući na Schengen.

Zaključio je kako “BiH postaje smokvin list da bi Milanović promovirao proruske stavove”.

Podsjetimo, Zoran Milanović je i na jučerašnjem obilježavanju Međunarodnog praznika rada u Varaždinu govorio o izmjenama Izbornog zakona BiH, ovaj put dodavši kako bi tražio i pisanu garanciju hrvatskih zastupnika da će biti protiv ulaska Finske i Švedske u NATO, dok ne dođe do promjena u bh. izbornom zakonodavstvu. U protivnom, on bi ih proglasio izdajnicima, dodao je, piše N1.