Plenković: Hrvatsko tužilaštvo može lako odbaciti zahtjev BiH za procesuiranjem komandanata

Hrvatski premijer Andrej Plenković istakao je danas da je jasan stav Hrvatske o akcijama “Bljesak” i “Oluja”, te ocijenio da hrvatsko državno tužilaštvo može odbaciti zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine za procesuiranjem hrvatskih komandanata, prenosi Klix.

Plenković je novinarima rekao da su u Hrvatskoj već neko vrijeme upoznati o zahtjevu koje je Tužilaštvo BiH uputilo hrvatskom Ministarstvu pravosuđa za procesuiranje hrvatskih komandanata u akciji “Bljesak”.

On kaže da će Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske proučiti tu dokumentaciju, kako bi vidjelo postoje li prepreke da se to proslijedi Hrvatskom državnom tužilaštvu, koji će to proučiti.

“Na njima je da donesu odluke. Ne mogu trenutno prejudicirati što će Hrvatsko državno tužilaštvo učiniti, ali ono što svakako može, u supstantivnom smislu, to na kraju odbaciti to i tako riješiti problem”, rekao je Plenković.

Plenković još kaže da su ove dvije akcije bile oslobodilačke operacije koje su, kako kaže, “Hrvatskoj ponovo donijele integritet državne teritorije”.

“To su operacije na koje ćemo biti ponosni i nikakvi ih procesi, bez obzira na koji su način pokrenuti, neće dovesti u pitanje”, poručio je Plenković.

Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske potvrdilo je jučer da je primilo zahtjev Tužilaštva BiH u vezi sa postupcima protiv hrvatskih ratnih komandanata.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je u četvrtak, 5. augusta, u govoru u Kninu poručio BiH da je riječ o nedokazanim djelima, te da će Hrvatska zaštititi svoje ratne komandante.