Plenković: Nismo zadovoljni izbornom praksom koja se sprovodi u BiH, sve tri konstitutivna naroda moraju biti zadovoljna

Četrnaesto izdanje Dubrovačkog foruma, pod nazivom “Zajedno u razdvojenom svijetu”, otvorio je premijer Republike Hrvatske Andrej Pleković, koji se osvrnuo na teme današnjeg foruma, COVID-19 krizi, zapadnom Balkanu i geopolitičkoj situaciji.

Pleković je izrazio zadovoljstvo što su sudionici Dubrovačkog foruma nakon godine dana pandemije ponovno bili fizički prisutni na događaju.

Plenković je rekao da je u nabavi opreme za borbu protiv COVID-19, koja nedostaje u susjednim zemljama, Hrvatsku podržala Kina, dodavši da saradnja zemalja EU kroz financijsku pomoć pojedinim državama članicama, uključujući Hrvatsku, olakšava sučeljavanje sa financijskom krizom izazvanom pandemijom.

Uz godišnja redovna sredstva, Hrvatska je od fonda sljedeće generacije EU primila 6,3 milijona eura za pomoć hrvatskom društvu u oporavku na raznim područjima, uslijed potresa koji su pogodili zemlju, rekao je.

Izrazio je nadu da će Hrvatska sljedeće godine postati punopravnim članom schengenskog područja, a 2023. godine europodručja

Također je spomenuo probleme koji su se pojavili u pružanju odgovarajućih količina cjepiva državama članicama, te dodao da sada kada ima dovoljno cjepiva, važno je višak donirati susjednim zemljama i zemljama u razvoju.

– Hrvatska je pristaša širenja Europske unije na zapadni Balkan, podržavamo napore svih susjednih zemalja na njihovom europskom putu. Želimo da Sjeverna Makedonija i Bugarska što prije pronađu rješenje za trenutne probleme, jer vjerujemo da je Sjeverna Makedonija, poput Albanije, predugo čekala da započne pregovore da bi postala članicom EU – rekao je Plenković.

Naglasio je da Hrvatska podržava reformu izbornog procesa u susjednoj Bosni i Hercegovini, koju podržavaju SAD i EU, a bit će u skladu s Dejtonskim sporazumom, rekao je.

– Sve tri etničke skupine moraju biti jednake. Nismo zadovoljni izbornom praksom koja se provodi od 2006. godine, otvoreno kažemo pred narodom, nije korisna za dobro poslovanje BiH – rekao je Pleković.

Dodao je kako se nada da će se reforme nastaviti i da će se bilateralni odnosi između Srbije, Crne Gore i Kosova poboljšati.

Danas će se održati tri panel rasprave o postpandemijskoj svjetskoj geopolitici, političkoj situaciji na zapadnom Balkanu i gospodarskom razvoju regije kroz Europsku uniju i druge zemlje inicijative Triju mora i Kina 17+1.

Četrnaesti Dubrovački forum trajao je dva dana, a prisustvovalo mu je 10 ministara vanjskih poslova, ministar vanjskih poslova Europske unije Josep Borrell i novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. Glavna tema foruma je utjecaj pandemije COVID-19 na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju, izvještava AA.