Plenković: Odluka Schmidta nije slučajna, pridonijeli smo da je nametne

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je danas da je hrvatska Vlada pridonijela da visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona BiH te da se to nije dogodilo slučajno.

“On je jedini mogao pomoći i pomogao je. To se ništa nije dogodilo slučajno. Želimo podržati BiH u stjecanju statusa kandidata, ako to bude moguće već na sastanku Europskog vijeća u prosincu jer smatramo da je to dobro za sve narode u BiH”, rekao je Plenković tijekom predstavljanja godišnjeg izvješća o radu hrvatske Vlade danas u Hrvatskom saboru.

Plenković je rekao da se hrvatska Vlada sustavno zalagala za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i da se Hrvatska založila da se konstitutivnost naroda u BiH uvrsti u Strateški kompas EU.

Europska komisija predložila je prošli tjedan da se BiH dodijeli status kandidata pod uvjetom da poduzme niz reformi, usvoji nekoliko zakona u području sudstva, izborne reforme, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja.

“Što je bliže BiH Europskoj uniji, to će biti i bolje riješena otvorena pitanja koja imamo”, dodao je hrvatski premijer Plenković.

Premijer Andrej Plenković u Hrvatskom saboru podnio je godišnje izvješće o radu svoje Vlade, dan uoči šeste godišnjice otkako je ušao u Banske dvore i preuzeo izvršnu vlast, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

Oporbeni klubovi, od krajnje desnice do krajnje ljevice, uz izuzetak Socijaldemokrata, bojkotirati su Plenkovićevo godišnje izvješće u znak protesta jer odbija da se u Saboru raspravlja o aferi Ina te iznese svoja saznanja o njoj.