Plenković: Rješenje za BiH je u izbornom zakonu, da Bošnjaci ne biraju Hrvatima predsjednika!

“Za nas je ovo političko pitanje oko kojeg se svi slažemo i inzistirat ćemo na njemu u budućnosti, ne protiv BiH, već za BiH. I tri nacije, i ostale”, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je u večerašnjoj emisiji HTV 1 na 1 da je ova godina puna kriza i izrazio nadu da će 2021. biti bolja. Nastavimo, po mom mišljenju, još tri ili četiri mjeseca kroz ovu pandemiju i uvjeren sam da ćemo se nakon toga vratiti na normalizaciju života na proljeće.

Emisija je otvorila i temu politike prema Bosni i Hercegovini, za koju Plenković kaže da je susjed i prijateljska zemlja koju poštuje, da želi da napreduje prema Europi i učvrsti se u unutarašnjosti.

“Istodobno, želimo da se poštuju prava Hrvata kao najmanjeg konstitutivnog naroda i da se situacije poput onih koje smo doživjeli 2006., 2010. i 2018. ne događaju kada je apsolutno jasno da na primjer, narod u Federaciji bira drugog člana predsjedništva.” rekao je Plenković dodavši da je ovo anomalija koja nikome nije dobra.

“Za nas je ovo političko pitanje oko kojeg se svi slažemo i inzistirat ćemo na njemu u budućnosti, ne protiv BiH, već za BiH. I tri nacije, i ostale”, rekao je Plenković. Naglasio je da rješenje problema leži u izmjeni izbornog zakona.

“To nije nešto što se ne može riješiti. To mora doći iznutra, iz BiH, a ne izvana ”, dodao je.