Plenković: Štetu koju je Milanović napravio u odnosu s Bošnjacima neće isprati ni mostarske kiše

Hrvatski premijer Andrej Plenković dotaknuo se tokom zasjedanja Sabora i Bosne i Hercegovine.

Naime, zastupnik Mosta Nino Raspudić, koji je inače rođeni Mostarac, upitao je Plenkovića šta je s izbornom reformom u BiH.

Plenković je odgovorio da, što se tiče situacije u BiH, štetu koju je za interese Hrvata u BiH napravio karijes sa Pantovčaka (što je nadimak koji je Milanoviću dao Plenković op. a.) kada je Bošnjacima rekao: “Prvo sapun, pa onda parfem”, neće isprati ni mostarske kiše, ni Nijagarini vodopadi.

“Vi znate dinarski kod, ja ga imam isto kao i vi, da vam neko to kaže, vi sa tim ljudima ne biste pričali deset generacija, djeca bi se tukla na stanici”, kazao je Plenković.

Dodao je da u Hrvatskoj trpe “štetočinu imaju smutljivca koji zagovara proruske stavove”.

“Ukrajince naziva korumpiranima, a vaš je glavni partner i sponzor. Sada ćete se još pojaviti i vi i on, zagovarajući treći entitet, a Hrvate u BiH ćete dovesti u položaj krivca i odgovornog za blokade institucija. To je agenda, i ja sam ju vidio i razotkrio”, naglasio je Plenković.

Podsjećamo, Milanović je u nemilost bh. javnosti dospio nakon niza skandaloznih izjava, a jedna od njih je “prvo sapun pa onda parfem”.

Zoran Milanović je žestoki zagovornik HDZ-ove politike i izmjena HDZ-ovog Izbornog zakona u BiH u proteklih šest mjeseci, a ništa čudno i kontroverzno ne bi se dogodilo da predsjednik Hrvatske nije imao neprimjerene govore u svojim javnim istupima ne koristi neprikladan govor i ne šalje često uvredljive poruke.

S druge strane, Plenković je u svim svojim istupima slao diplomatske poruke i pozivao na susret s političkim predstavnicima iz Sarajeva.