Plenković: “Zaštitit ćemo i naše zapovjednike i nacionalne interese!”

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je u utorak kako će se u četvrtak sastati s vojnim zapovjednicima iz operacije “Bljesak”, čije procesuiranje traži Bosna i Hercegovina te pojasnio kako nisu podignute optužnice te poručio kako će Hrvatska zaštititi svoje zapovjednike i vojnike.

“Najvažnija poruka našim ratnim zapovjednicima i hrvatskoj javnosti – nema nikakvih optužnica iz BiH. Optužnice ne postoje, to je važno. Postoji zahtjev, zamolnica za pravnom pomoći koji je došao diplomatskim putem iz BiH”, rekao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka s predstavnicima turističkog sektora, javila je Hina.

Dodao je da su tek jučer mogli vidjeti o čemu se radi. “To je veliki dokument koji nadležni ispituju. Kad ga prouče, svi ćemo biti u boljoj poziciji da prvo shvatimo bit problema i onda poduzmemo odgovarajuće korake”, rekao je hrvatski premijer.

Vlada je u četvrtak najavila da će se sastati sa zapovjednicima u Zagrebu te će javnosti tačno reći kada će se to dogoditi u srijedu. “Na njemu ćemo im objasniti ono što do ovoga trenutka znamo, a nakon toga ćemo donositi odluke kojim koracima zatvarati ovo pitanje”, rekao je Plenković.

Upitan je li bolje da DORH odluči o tome, ponovio je kako će reći više kada stručne službe do kraja prouče materijal te će nakon toga izvijestiti o najboljem načinu rješavanja tog pitanja. “Zaštitit ćemo i naše zapovjednike i nacionalne interese, a vodit ćemo se bitnim načelom, načelom vladavine prava. Svaki potez koji radimo treba biti utemeljen na zakonu i na međunarodnim sporazumima koje imamo”, poručio je.

Upitan čini li mu se da zahtjev BiH ima političku pozadinu, Plenković je uzvratio da se neće vraćati na tu temu dok se osobno ne uvjeri u detalje.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je u ponedjeljak kako ne postoji pravna osnova da se u BiH procesuira časnike HV-a zbog sudjelovanja u operaciji “Bljesak”, ali i da se takav postupak eventualno može voditi u vezi s drugim akcijama – “Maestral” i “Južni potez” na teritoriju BiH u kojima je HV sudjelovao.

Upitan smatra li to najavom nekih novih zahtjeva iz BiH, Plenković je rekao kako u ovom trenutku ne zna. “U svakom slučaju, mi ćemo znati odgovoriti na svako pitanje, svaki problem. Jako dobro znamo što su bili “Bljesak” i “Oluja”, jako dobro znamo što je Hrvatska učinila za opstanak BiH”, rekao je.

“Nemojmo zaboraviti da je samo par tjedana nakon Srebrenice, operacija HV-a i policije omogućila da se ne samo oslobodi velik dio okupiranog područja Hrvatske, nego da dođe do spajanja s Armijom BiH kako u Bihaću ne bismo vidjeli ponavljanje Srebrenice”, podsjetio je.

“Hrvatska je BiH pomogla u svakom pogledu i u vrijeme Domovinskog rata, pomaže i sada i zato želimo u otvorenom dijalogu razjasniti neke stvari ako treba. Što se tiče naših vojnika, zapovjednika, oni se nemaju ničega brinuti. Vlada će biti tu, zaštitit će ih na najbolji mogući način po načelima koja sam spomenuo maloprije”, poručio je Plenković.