Nakon što je naredio uklanjanje ploče ratnog zločinca Radovana Karadžića iz Studentskog doma na Palama, vrijeme je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik odmah naredi oduzimanje odlikovanja osuđenom ratnom zločincu Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika, Biljani Plavšić i Nikoli Koljeviča, rekao je SDA.

„Uklanjanje ploče s imenom Radovana Karadžića pozitivan je korak koji će pridonijeti izgradnji pomirenja i boljem okruženju za rast novih generacija u Bosni i Hercegovini.“

Istodobno, potpuno je neprihvatljivo da odlikovanja koje je dodijeljeno Radovanu Karadžiću ostanu na snazi.

Dodik i SNSD trebali bi biti jasni u izvještajima koje je ove godine poslalo više od 40 svjetskih državnika u znak sjećanja na genocid u Srebrenici, gdje je jasno rečeno da je slavljenje ratnih zločinaca i negiranje genocida u Srebrenici neprihvatljivo. Ta su izvješća potvrđena zaključcima veleposlanika u Vijeću sigurnosti i Vijeću za provedbu mira.

Ovom prilikom pozivamo i OHR da usvoji ovaj zakon ukoliko članovi SNSD-a u parlamentu blokiraju usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida u skladu sa svojim dužnostima i bonskim ovlastima “, rekli su iz Stranke demokratske akcije.