Po pitanju vakcine koja sadrži svinjski želatin oglasila se i Islamska medicinska naučna organizacija

Goveđa i svinjska želatina u cjepivima i drugim proizvodima, poput vitaminskih kapsula, nije rijetkost.

Tim koji vodi portal Vakcine.ba obratio se Dr. Lutvi Sporišević iz JUDZ Kantona Sarajevo kako bi pojasnio prisutnost svinjske želatine u nekim cjepivima, jer se roditelji islamske vjeroispovijesti ponekad boje davati cjepiva zbog ovog sastojka.

“Želatina je stabilizator koji se dodaje cjepivima radi zaštite aktivnih sastojaka od razgradnje tijekom proizvodnje, transporta i skladištenja”, objašnjava Dr. Sporišević.

Želatina je dodatak prehrani, prozirna je i neukusna i zapravo je protein kolagena, najčešće u obliku hidroliziranih bjelančevina. Znamo ga kao glavni sastojak gumenih bombona, poput gumenih medvjedića i jela kao što je pače, ali koristi se i u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Goveđa želatina često se koristi na našem području, ali ponekad i svinjska. Proizvodi poput gumenih bombona moraju naznačiti porijeklo želatine.

Što ako se ta želatina nalazi u cjepivima? Dr. Sporišević objašnjava:

Cjepiva se daju injekcijom i ne daju se oralno, 2. želatina u cjepivima je modificirana tako da se uvelike razlikuje od izvorne želatine iz koje je dobivena – hidrolizirana, 3. korist cjepiva očito nadilazi vjerski pristup hrani.

Cjepiva koja sadrže hidroliziranu želatinu su MPR/MMR, BCG cjepiva.

U izjavama islamske medicinske naučne organizacije, koja je raspravljala na temu ”Haram i nečiste tvari u hrani i lijekovima” u partnerstvu sa Al-Azharom, Islamskim fikhskim vijećem u Džeddi, regionalnim uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Aleksandriji i Kuvajtskim ministarstvo zdravlja, piše:

“Hrana koja sadrži masti (svinjska mast) u svojim listama sastojaka, bez toga da su transformirane (istihalah), kao što su neki sirevi, neke vrste ulja, masti, topljeno maslo i maslac, neke vrste keksa, čokolade i sladoleda, su haram i nije dozvoljeno ih uopšte jesti, jer po konsenzusu učenjaka svinje su nečist i nije dozvoljeno ih jesti, i zbog toga što ne postoji jaka potreba da bi se jela ova hrana.

Istihalah, što znači pretvaranje jedne supstance u drugu koja ima različite karakteristike, je transformacija nečiste supstance u čistu supstancu, ili transformacija haram supstance u supstancu koja je dozvoljena prema šerijatu.

Na osnovu toga:

Želatin koji se proizvodi transformacijom kostiju, kože i tetiva nečiste (nedžes) životinje je čist (taahir) i njegovo jedenje je dozvoljeno.”