Gorica Dodik, kćerka predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i osnivačica Fondacije Srpska kuća, saopštila je da je banka zatvorila račun te fondacije, prenosi Oslobođenje.

“Sankcije koje su uvedene onima koji neće da budu podanici i marionete Michaela Murphyja, a koje su također uvedene i meni zbog zamislite podrške mome ocu, jučer je banka zatvorila račun fondacije i time se onemogućio dalji rad. Sva neutrošena sredstva sa računa smo vratili donatorima kojima i ovom prilikom želim da se od srca još jednom zahvalim na podršci”, napisala je Gorica Dodik.

Potom je navela da su, kao što znaju oni što su pratili rad fondacije, za dvije godine napravili tri nove kuće za tri porodice i završavaju još dvije, “na šta smo ponosni i tu sreću na licima te djece ne može sankcionisati zločinac Michael Murphy”…

Potom je navela da su, kao što znaju oni što su pratili rad fondacije, za dvije godine napravili tri nove kuće za tri porodice i završavaju još dvije, “na šta smo ponosni i tu sreću na licima te djece ne može sankcionisati zločinac Michael Murphy”…

Podsjećamo, Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država u oktobru 2023. uvelo je sankcije sinu i kćerki predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Igoru i Gorici. Njihova imena su na spisku sankcionisanih osoba Ministarstva.

Pored Dodikove djece, na spisku su i njihove kompanije čiji su vlasnici ili suvlasnici, pa se tako na spisku nalaze restoran “Agape” u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, Igorove supruge, te kompanija “Agrovoće” u vlasništvu Gorice Dodik.

Na listi sankcionisanih firmi je i “Fruit Eco”, čiji su osnivači Igor Dodik i Mirko Dobrić, te kompanija “Global Liberty”, čiji su vlasnici Igor i Gorica Dodik.

Ako je banka zatvorila račun Fondacije Gorice Dodik, da se očekivati da će slučna sudbina zadesiti i ostale sankcionisane.

– Čak i ako sankcionisana osoba nema imovinu ili račune u SAD-u, za međunarodne banke, lokalne banke bilo bi rizično ako bi im odlučile dozvoliti da imaju račune kod njih, upozorila je nedavno Anna Morris, v. d. pomoćnice sekretara za finansije Sjedinjenih Država.

Prof. dr. Sanel Halilbegović sa Odsjeka za bankarstvo i finansije IBU-a, nedavno je za Oslobođenje istakao da je, kada je riječ o stranim bankama, situacija jednostavna, te da one vrlo dosljedno poštuju i prate liste sankcija koje se uvode. Međutim, kada je riječ o BiH i Balkanu, “naša posla” su traženje načina kako zaobići te sankcije. Nije uvjeren da sankcije imaju neki poseban efekat, bar na prvu, uzevši u obzir da živimo u podneblju gdje se može, kroz određena nepoštivanja pravila, zaobići puni utjecaj sankcija. No, napominje, Sjedinjene Države imaju postepen pristup, različite stadije sankcija. Ako se ovakva retorika i ponašanje nastave – sankcije će postati sve strožije i počet će se osjećati ozbiljne posljedice i u manipulativnim prostorima poput balkanskog.