Počeo Kongres SDA: Prisustvuje više od 1.200 delegata, Mehmedović i Osmanović nisu došli (FOTO)

Osmi Kongres Stranke demokratske akcije (SDA) na kojem će biti birani predsjednik i potpredsjednici Stranke, te članovi Glavnog, Nadzornog i Etičkog odbora, počeo je u Sarajevu.

Kako javlja reporterka N1, Kongresu prisustvuje više od 1.200 delegata. Ukupno je registrovano 1.296, ali delegati još pristižu.

Nisu se pojavili Šemsudin Mehmedović i Adil Osamnović.

Kao gosti, prisustvuju članovi SBiH-a, NES-a, HDZ 1990 i DF-a. Tu su i ambasadori, ali među njima nisu ambasadori Kvinte (SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija) jer ih, kako su kazali iz SDA, nisu ni pozvali.

Velikim aplauzom dočekan je ambasador Palestine u BiH Rezeq Namoor koji je jutros gostovao u programu N1.

Kandidat za stranačkog predsjednika je Bakir Izetbegović, koji je i u prethodnom periodu bio na čelu SDA.

Izborna komisija SDA je na sjednici krajem septembra utvrdila kandidata za predsjednika i listu kandidata za potpredsjednike SDA. Konstatovala je da je jedini kandidat za predsjednika Stranke koji ispunjava statutarne uvjete Bakir Izetbegović.

Kako je tada saopćeno, kandidata za predsjednika SDA Bakira Izetbegovića predložilo je 95 općinskih/gradskih organizacija, svih devet kantonalnih i svih šest regionalnih organizacija, te organizacija SDA Brčko distrikta BiH.

Također je navedeno da je Šemsudin Mehmedović imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature s obzirom na to da je za njenu ovjeru prema Statutu Stranke potrebna podrška najmanje tri kantonalne/regionalne organizacije ili 15 općinskih/gradskih organizacija.

Na Kongresu će biti birano i devet potpredsjednika SDA.