Podignuta optužnica protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta

Tužitelj odjela III Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podiglo je optužnice protiv nekoliko pripadnika Ravnogorskog pokreta za događaje u martu 2019. godine.

Prema Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, optuženi pripadnici “Ravnogorskog pokreta” optuženi su za javno djelovanje i poticanje na nacionalnu i vjersku mržnju, netrpeljivost između naroda koji čine Bosnu i Hercegovinu.

Optužnica je podignuta protiv:

1. Sladojević Dušana, zvanog “Krvce” i “Čiča”, rođenog 1957. godine u Ključu
2. Aleksić Slavka, zvanog “Vojvoda”, rođenog 1956. godine u Bileći
3. Lečić Riste, rođenog 1963. godine u Trebinju.

Optuženi se terete da su prisustvovali sastanku koji je 10. marta 2019. godine organizirao “Ravnogorski pokret otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu i kasnije na mjestu rijeke Dobrunske, poznate kao “Draževina”.

Optuženi se terete Sladojevića kao predsjednika Ravnogorske Republike Srpske i optuženog Aleksića tijekom Ravnogorskog sastava, uključujući članove iz Srbije i Crne Gore, koristeći vojnu terminologiju i izvještavajući i hvalećio Ravnogorski pokret i sviranje i pjevanje pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili izazvali su tjeskobu i strah kod građana Bosne i Hercegovine, posebno povratnika i građana Višegrada i okolnih gradova.

Prema članu 145. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, optuženi se terete za poticanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, svađe i netrpeljivosti između građana iz kojih su sastavljeni i drugih.