PODRŽAVA I POMAŽE: Erdogan šalje vojsku u Azerbejdžan

U zahtjevu upućenom skupštini, Erdogan traži odobrenje da pošalje vojnike za uspostavljanje “koordinacionog centra” s Rusijom kako bi nadgledali poštovanje primirja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je danas od parlamenta dozvolu da pošalje vojsku u Azerbejdžan.

Turska vojska bi trebalo da učestvuje u rusko-turskoj misiji nadgledanja prekida vatre u Nagorno-Karabahu.

U zahtjevu upućenom skupštini, Erdogan traži odobrenje da pošalje vojnike za uspostavljanje “koordinacionog centra” s Rusijom kako bi nadgledali poštivanje primirja.

Vojnici koje šalje Turska, “učestvovat će u aktivnostima koordinacionog centra koji će biti uspostavljen s Rusijom” i “osiguravat će poštivanje prekida vatre”, navodi se u tom zahtjevu.

To ovlaštenje za razmještanje, koje bi trebalo da bude samo formalnost, važit će na period od godinu dana, a broj raspoređenih vojnika odredit će Erdogan.

Azerbejdžan i Armenija potpisali su prošle sedmice sporazum pod pokroviteljstvom Rusije kojim su okončani višesedmični sukobi u Nagorno-Karabahu, otcijepljenom regionu Azerbejdžana s većinskim armenskim stanovništvom, prenose agencije.

Radi nadgledanja poštovanja primirja, Moskva je posljednjih dana počela da raspoređuje svoje “mirovnjake”.

Iako se Turska ne spominje u sporazumu, Ankara je odmah najavila da će njeni vojnici učestvovali u koordinacionom centru.

Turski i ruski zvaničnici razgovarali su u petak i subotu u Ankari o modalitetima rada tog centra, čiji datum otvaranja i lokacija nisu objavljeni.