Podžić: Članstvo u NATO-u je blizu što se tiče OS-a i Ministarstva odbrane, problem je u drugima

Još uvijek su aktivni požari mjestimično, bar kada je Hercegovina u pitanju. Bilo je kritičnih situacija proteklih dana i sedmica. Helikopteri Oružanih snaga BiH nisu djelovali, zbog nepostojanja konsenzusa u Predsjedništvu BiH, iako je bilo i zahtjeva sa terena da se helikopteri dignu i da pomognu u gašenju požara. O ovoj temi, za O kanal i Oslobođenje je govorio ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Jedini razlog zašto helikopteri Oružanih snaga BiH ne učestvuju u gašenju požara i spašavanju ljudi i imovine je neslaganje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa upotrebom helikoptera, ističe Podžić.

– Iako je to jedna od misija Oružanih snaga BiH, jednostavno nema konsenzusa u Predsjedništvu, i to je jedini razlog zbog kojeg helikopteri ne lete. Mi imamo dovoljno operativnih helikoptera UH1 i Gazela, koji mogu učestvovati u gašenju požara. Imamo jako iskusne posade koje već duži niz godina upravo na tim rejonima Donje Jablanice itekako dobro znaju i iz kog pravca naletjeti, kada ispustiti teret, odnosno vodu. Meni je jako žao što nema konsenzusa i što naši helikopteri nisu učestvovali u gašenju požara, naveo je.

Istina je, dodaje, da su helikopteri Oružanih snaga dosta zastarjeli i da se krenulo u zanavljanje letjelica. Do kraja godine se očekuje isporuka dva nova helikoptera, a moguće je i sva četiri koja su plaćena skupa sa saradnicima iz SAD-a.

– Ali naši helikopteri su operativni, oni rade. Uostalom, u toku ove godine su učestvovali u gašenju požara, u Travniku i na Kupresu, bilo je i nekoliko intervencija po pitanju Medavaka, itd. Dakle, imamo operativne helikoptere, imamo spremne posade i čekamo odluku Predsjedništva. Ako se oni slože da se helikopteri upotrijebe, oni će biti upotrijebljeni, kazao je Podžić..

Naglasio je kako je komandant NATO štaba Eric Folkestad prije nekoliko dana izvršio inspekciju i na licu mjesta se uvjerio da su posade i helikopteri spremni.

– Što se tiče helikoptera MI 8, o kojem sam vidio da je govorila zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, ona je morala znati da smo mi linijom komandovanja i kontrole izvijestili sve nadležne da su ti helikopteri prizemljeni još prije godinu, godinu i po dana. Njihovi resursi su istekli. Helikopteri MI 8 se više neće nalaziti na upotrebi Oružanim snagama BiH jer se ne isplati ulagati u njihov remont, ocijenio je.

Sve to usporava i reforme potrebne kako na putu ka EU tako i na putu ka NATO-u, što jeste Podžićev resor. Sve je izgledalo nekako puno optimističnije nakon što je poslan prvi program reformi, odnosno godišnji nacionalni program BiH.

– Nažalost, moram se složiti. Bilo je zakazana sjednica Vijeća ministara i na dnevnom redu je bio program reformi uvršten, za tekuću godinu. Nažalost, evo, stupila je na scenu ova blokada, ta sjednica Vijeća ministara nije zakazana jer je dan ranije bivši visoki predstavnik nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida, i sad smo u jednom prostoru gdje ne znam kako će se završiti i kako će saveznici prihvatiti to zašto naš program reformi za 2021. godinu nije stigao, dodaje.

Ističe da je članstvo u NATO savezu blizu, što se tiče resora odbrane i što se tiče spremnosti Oružanih snaga i Ministarstva odbrane, ali da to neće biti tako jednostavno, s obzirom na druga ministarstva i manjak političke saglasnosti.

– Mislim da je to jako blizu i da bi se to moglo desiti koliko sljedeće godine. Međutim, plašim se da drugi dijelovi i druga ministarstva nisu izvršili svoje obaveze i neće to ići tako brzo, i posebno što je jako bitno, moraće se naći politička saglasnost u ovoj zemlji da se bude za punopravno članstvo u NATO-u. Da li će se to odraditi kroz Predsjedništvo, kroz Parlament ili ćemo kao većina zemalja to odraditi kroz nekakav referendum, ali želim posebno naglasiti, ako je referendum, onda je na prostoru cijele BiH. Tako da, nisam pesimističan, znam da ćemo postati članica NATO saveza sigurno, međutim vrlo je teško reći koji je to period i koje je to vrijeme, zaključio je Podžić.