Pogledajte kako Plenković priznaje s kim je sve razgovarao o izmjeni Izbornog zakona u BiH!

Premijer Hrvatske Andrej Plenković za Dnevnik HRT-a komentirao je izjave predsjednika te zemlje Zorana Milanovića u Bosni i Hercegovini, prenosi Slobodna Bosna.

– Stav Vlade i HDZ-a prema BiH, položaju Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda, već je godinama da moraju biti ravnopravni, da se moraju poštovati i slovo i duh Daytonskog mirovnog sporazuma. Problem je od 2006. godine kada smo vidjeli da su na teritoriju Federacije BiH Bošnjaci Hrvatima izabrali njihovog člana Predsjedništva BiH. To se, nažalost, više puta ponovilo, zadnji put 2018. Ovo što je Milanović govorio sada, mi govorimo već godinama, nema tu ništa novoga. BiH je nama prijateljska, susjedna država kojoj pomažemo i nastavit ćemo i dalje, kazao je Andrej Plenković.

Premijer Hrvatske priznao je da je na nedavnom Dubrovnik forumu lobirao za izmjene Izbornog zakona u BiH.

Podsjetimo, svega nekoliko sati nakon što je Čovićev HNS poslao saopćenje u kojem poziva na ukidanje Federacije BiH, koju vide kao najveći politički problem u Bosni i Hercegovini, lider HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović uputio se u Dubrovnik.

Na Dubrovnik forumu, Čović se, u pratnji nezaobilaznog ministra vanjskih poslova Hrvatske Gordana Grlića-Radmana susreo s visokim europskim dužnosnicima, među kojima je bio i predsjednik Europske komisije Joseph Borrell.

Kako doznaje Slobodna Bosna, Čović je iskoristio priliku da ponovo lobira za izmjenu Izbornog zakona u BiH, a snažnu podršku u svojim nastojanjima u Dubrovniku imao je i od hrvatske HDZ-ove europarlamentarke Željane Zovko, koja je također bila u istoj misijji u Dubrovniku.

Čović se potom sastao i s američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom, s kojim je također kratko razgovarao o politici u Bosni i Hercegovini.

A, sada je i premijer Hrvatske Andrej Plenković priznao da je na Dubrovnik forumu lobirao za izmjene Izbornog zakona u BiH.

Plenković se tim povodom sastao i s bivšim visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom.

Pogledajte video: