Pokorila Evropu: Lada Pudar postala evropska prvakinja!

Bosanskohercegovačka plivačica, Lana Pudar, osvojila je zlatnu medalju na Evropskom juniorskom prvenstvu u Rimu u disciplini 100 metara delfin.

Lana Pudar je nakon dva srebra na 200 i 50 metara dodala i zlato i sa petnaest godina postala evropska prvakinja, sa 51 stotinkom ispred Darije Klepikove.

Ovo je peta medalja za BiH na Evropskom prvenstvu, a priliku za šestu imaće večeras kada osvajač dvije medalje do sada, Jovan Lekić, pliva na 800 metara slobodno.

Lana je trijumfovala s rezultatom 57.56 sekundi. Iza sebe je ostavila dvije Ruskinje, Dariju Klepikovu (58.07) i Anastasiiju Markovu (58.73), koje su bile ispred nje u dva prethodna finala. Ipak, supertalentovana bh. plivačica ovoga puta je došla na svoje, pa ćemo po prvi put u Rimu stajati na vrhu pobjedničkog postolja.

Za djevojku rođenu u Mostaru 2006. godine ovo je treće odličje na kontinentalnom šampionatu koje se danas završava u Rimu. Pudar se prethodno okitila srebrenim medaljama u disciplinama 200 i 50 metara leptir, uz srušene nacionalne rekorde u seniorskoj konkurenciji u obje discipline.