Pokrenuta peticija za zabranu proslave 9. januara

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada uvažavajući mišljenje velikog broja pojedinaca, organizacija i zajednica, prijatelja istine i pravde u svijetu, je pokrenuo peticiju za zabranu proslave 9. januara, prenosi Radiosarajevo.

Cilj peticije je upozoriti svjetsku javnost, pokrenuti inertnu međunarodnu zajednicu i posebno aktivirati bosanskohercegovačke građane u i van Bosne i Hercegovine na akciju.

“9. januar je dan kad pobunjenička skupina okupljena oko ratnog zločinca Radovana Karadžića naznačuje otvorenu destrukciju Republike Bosne i Hercegovine i otpočinje genocid nad bošnjačkom populacijom. Tog dana je pod komandnom palicom Miloševićevog režima i JNA krenula priprema ratne katastrofa na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Pobunjenička skupina predvođena SDS-om znala je da taj poduhvat ne može biti sproveden bez genocida nad Bošnjacima. U tome je puna monstruoznost velikosrbijanske politike. Oni su, dakle, unaprijed znali šta će uraditi i kuda vodi taj put negiranje bosanske nacionalnosti u internacionalnom poretku.

Ova antibosanska proslava demonstrira nepriznavanje Dejtonskog sporazuma i pokušava entitet pretvoriti u republiku ili državu. To znači da projekt 9. januara predstavlja napuštanje dogovora i varanje, to jeste otvoreno izigravanje dogovora o miru i očuvanju države Bosne i Hercegovine. to je javna zavjerenička negacije Bosne i Hercegovine. Tim datumom se slavi otvoreni napad na državu Bosnu i Hercegovinu. Stoga je jasno da je 9. januar izraz hegemonije i militarizma kojima se otvara nova katastrofa na ovim prostorima”.

Peticijom se od Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kao čuvara Bosne i Hercegovine i antidejtonskih napada traži zabrana antiustavne, antidržavne i anticivilizacijske proslave 9. januara. Jer očito je da “zaleđene” državne institucije policije i pravosuđa nisu u stanju da reagiraju na zaštiti države, budući su u rukama suspektnih političkih oligarhija koje služe interesima beogradskih i zagrebačkih hegemonijskih politika.

Kad su ugroženi istina i pravda onda smo svi ugroženi. Kad svjetski državni glasovi zašute prema negiranju genocida, pravde nema, krivda vlada.

U ime časti svih onih koji su svoje živote dali za slobodu Bosne i Hercegovine, u ime zaštite dostojanstva njihovih porodica i u ime sigurnije budućnosti svih građana i građanki Bosne i Hercegovine nemamo pravo na šutnju! Moramo iskoristiti sva raspoloživa pravna i drugo sredstva i dostupne državne pravosudne institucije da antibosanska i antidržavna ponašanja prepoznamo, prijavimo i kaznimo.

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada će peticiju sa potpisnicima poslati relevantnim političkim, akademskim, kulturnim subjektima u svijetu”, navodi se u saopćenju.