Policija o detaljima fizičkog napada na Harisa Matardžiju iz Visokog “jer je Srbin”!

Policija Zeničko-dobojskog kantona radi na rasvjetljavanju i dokumentiranju svih okolnosti napada na osobu inicijala H.M. (1979) koja je prekjučer ujutro fizički napadnuta u Visokom. Riječ je o napadu na Harisa Matardžiju iz Visokog, kojeg su u dvorištu kuće Visokog napale dvije osobe.

O ovom događaju izvijestio je RTRS, za koji je Matardžija, koji se predstavio kao Haris Jovan, rekao da smatra “da je napadnut na kućnom pragu jer se izjasnio kao Srbin, iako je iz mješovitog braka Srpkinje i Bošnjaka”.

Kako je izvijestio RTRS, napadnut je dok je zatvarao vrata garaže, a napadači su ga navodno tukli palicama.

Iz MUP-a Zeničko -dobojskog kantona saopćili su da je Policijska stanica Visoko 21. marta u 11.05 sati obaviještena od osobe M. M. (1981) da su nepoznate osobe napale M. H. (1979), te da je zbog dobijenih povreda prevezen Službu hitne pomoći Visoko radi ukazivanja ljekarske pomoći.

– Odmah nakon zaprimanja prijave, policijska patrola iz Policijske stanice Visoko poslana je na navedenu adresu koja se u izvještaju navela kao mjesto fizičkog napada. Dokumentiranjem ovog događaja utvrđeno je da su u događaju, pored M.H. i M.A., sudjelovali i S.E., rođeni 1963. godine, i S.K., rođeni 1989. godine, obojica iz Visokog, osumnjičeni za počinjenje ovog napada.

U izjavi se dodaje da su inspekcijskim nadzorom u zeničkoj kantonalnoj bolnici utvrđene da su u M.H. otkrivene lakše tjelesne ozljede.

– Aktivnosti policijskih službenika policijske stanice Visoko na dokumentiranju ovog događaja se nastavljaju i, u tom smislu, u službenim prostorijama odvijaju se razgovori sa svim gore navedenim osobama, nakon čega će kantonalno tužiteljstvo Zeničko-dobojskog kantona dobiti izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama, prikupljenim dokazima i utvrđenim činjenicama, u nadležnost i daljnje postupanje – izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Policija napominje da su akteri ovog događaja, točnije napadnuti M.H. i napadači S.K. i S.E., i prije bili predmet policijskih akcija na visokoj razini te da se čuvaju u arhivi ove policijske postaje.