Pomoćnica državnog sekretara SAD-a: Nećemo stajati po strani dok vlast u RS-u razbija državu

Karen Donfried, zamjenica američkog državnog sekretara za europska i euroazijska pitanja, sastala se danas u svojstvu visokog predstavnika BiH Christiana Schmidta s političkim, obrambenim i čelnicima civilnog društva te iznijela svoje viđenje situacije u zemlji nakon sastanka.

Tom prilikom je naglasila kako je stekla predstavu o težini problema u Bosni i Hercegovini, ali i da joj je ovo prva posjeta na ovoj funkciji Zapadnom Balkanu.

“Uviđam zašto mnogi smatraju da je ovo najteži period od kraja rata. Opet sam istakla podršku SAD Bosni i Hercegovini, njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničnosti. SAD žele da BiH bude funkcionalna, efikasna i odgovorna država uz časno i pošteno sudjelovanje lidera svih stranaka”, rekla je pomoćnica.

Pojasnila je kako Washington želi da i entiteti unutar BiH budu funkcionalni.

“To znači da se BiH mora ponovno fokusirati na vraćanje funkcionalnosti državnim institucijama i na reforme koje su potrebne da bi zemlja napredovala na svom euroatlantskom putu”, ističe Donfried.

Donfried je tokom posjeta rekla kako je danas poslala jasnu poruku da su bojkoti, blokade i pokušaji podrivanja države destabilizirajući i opasni te da ih treba zaustaviti.

“SAD ne nastoje ukinuti Republiku Srpsku, ali SAD neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo Republike Srpske nastoji razbiti državu. Lideri na svim nivoima vlasti imaju odgovornost da provode vlast inkluzivno uz poštivanje svih građana BiH,i da rade zajedno da bi podržali reforme i ulaganja od kojih će svi imati koristi”, istakla je američka zvaničnica.

Naglasila je da će Sjedinjene Države nastaviti smatrati sve čelnike odgovornim za djela korupcije ili destabilizacije.

“Razgovarala sam sa bh. zvaničnicima i o ničim izazvanoj agresiji Rusije na Ukrajinu. SAD cijene činjenicu da su se zemlje Zapadnog Balkana, uključujući BiH, pridružile demokratijama širom svijeta u osudi brutalnog ruskog rata protiv Ukrajine”, rekla je Donfried.

Na kraju, naglasila je kako želi još jednom podvući da građani BiH imaju osnovno demokratsko i ustavno pravo da učestvuju u fer izborima.

“Nadali smo se da će biti postignut dogovor o izbornoj reformi kojim bi se poboljšao kvalitet izbora za sve građane, te uvažila pitanja koja su važna za konstitutivne narode u BiH. Nažalost, HDZ BIH i SDA nisu imale hrabrosti za kompromis koji je sam po sebi centralni element Dejtonskog mirovnog sporazuma, te nisu postigle kvalitetan dogovor”, poručila je.

U zaključku, američka zvaničnica je naglasila kako se lideri moraju fokusirati na oktobarske izbore.

“Ne postoji ni pravni, ni tehnički ni politički razlog za njihovo odlaganje. Sjedinjene Američke Države žele pomoći BiH. Međutim, mi ne možemo uraditi posao izabranih političkih lidera čija je odgovornost da se okanu nacionalizma i korupcije i da rade na odgovornoj provedbi vlasti, na postizanju kompromisa i pomirenja”, zaključila je na kraju svog obraćanja Karen Donfried.