Ponovljen zahtjev za smjenu Schmidta

Bivši zamjenik Carlosa Westendorpa, Hans Schumacher još je jedan od onih koji traže odlazak aktuelnog visokog predstavnika u BiH.

Jedan od potpisnika pisma Bundestagu u kojem je zatraženo da Njemačka smijeni Christiana Schmidta, Alexander Rothert u autorskom je tekstu za liberalni dnevni list Die Tageszeitung u kojem je ponovio taj zahtjev.

Rothert je tekst počeo “ispadom” aktuelnog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, tokom govora u Budimpešti, gdje je o ubistvu više od 8.300 Bošnjaka Srebrenice govorio o zločinu “u stilu genocida”.

“Termin genocid je jasno definiran u međunarodnom pravu. Tri suda su u više navrata presudila da je ubistvo više od 8.300 Bošnjaka od strane srpskih jedinica tokom bosanskog rata u Srebrenici u julu 1995. godine genocid”, piše on.

Ističe da su međunarodni, kao i Sud Bosne i Hercegovine zbog genocida izrekli više od 700 godina robije. Raedovan Karadžić i Ratko Mladič, politički i vojni lideri bosanskih Srba do kraja života ostat će iza rešetaka, dodaje.

“Ovo je prekretnica u međunarodnom krivičnom pravosuđu od Nirnberškog i Tokijskog vojnog suda. Ipak, na Balkanu, posebno u Bosni, postoji zabrinjavajuće visok stepen kulture negiranja i relativiziranja genocida i drugih ratnih zločina. Ratni zločinci pušteni iz zatvora dočekuju se kao heroji, posebno u Beogradu, ali i Zagrebu. Prisutno je veličanje ratnih zločinaca, koje ponekad čak promoviraju političke i državne vlasti.

Karadžićev nasljednik, srpski lider Milorad Dodik, integrirao je poricanje genocida u svoj glavni politički repertoar. On javno nagrađuje ratne zločince, na primjer 9. januara 2022. godine, kada je srpskog oficira Vinka Pandurevića, kojeg je Haški tribunal osudio za učešće u genocidu u Srebrenici, pozvao na 30. godišnjicu osnivanja dijela Bosne u kojem dominiraju Srbi – entitet Rs. Srebrenički ubica stajao je iza predsjednika Dodika na vojnoj paradi koju je zabranio Ustavni sud BiH. Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH i bivši njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt nije ni osudio Pandurevićevo učešće niti zabranio neustavno okupljanje, iako mu je to jedan od glavnih zadataka”, piše Rothert.

Ovaj nekadašnji funkcioner OHR-a u vrijeme Paddyja Ashdowna osvrće se i na sami istup Schmidta u Budimpešti.

“9. marta ove godine, sada vrlo kontroverzni Schmidt opisao je genocid u Srebrenici kao “situaciju u stilu genocida” prema prisutnima na Balkanskom forumu u Budimpešti. Stvarno? Međunarodno pravo ne poznaje “genocidnu situaciju” ili “situaciju u stilu genocida”. Žrtve bi trebalo da očekuju hitno izvinjenje za ovakve retoričke gafove, koje, kako se očekivalo, nije bilo. Zašto? Jer Bosnu u Njemačkoj zanima malo ko ko odlučuje. Kao rezultat toga, Schmidt je bio u mogućnosti da prelazi iz jednog skandala u drugi tokom 18 mjeseci na vlasti. Samo je bečki “Standard” izvijestio o nedavnom prekidu rada u zemljama njemačkog govornog područja.

Bivši njemački predstavnik u UN-u, ambasador Hanns Schumacher (bio je zamjenik visokog predstavnika Carlosa Westendorpa), kritizirao je Schmidtovu “nesretnu retoričku vježbu” koja je doprinijela njegovoj “slabi administraciji”. Možda treba uzeti u obzir mišljenje bivših njemačkih diplomata u Berlinu. Schumacher i mnogi drugi već neko vrijeme pozivaju na Schmidtovu smjenu. Schmidtov bezosjećajni promašaj podsjeća na izmučene riječi nekih političkih i diplomatskih učesnika koji su 1994. relativizirali genocid u Ruandi kao genocidne ekscese kako ne bi morali intervenirati. I prije Schmidtovih izjava, Društvo za ugrožene narode pozvalo je predsjednika Odbora za vanjske poslove Bundestaga Michaela Rotha da utiče na Schmidta ili da ga smijeni.

Schmidt je razbio sve nade da će se obračunati sa srpskim i hrvatskim nacionalistima koji preziru postojanje multietničke Bosne. Iako Schmidt ima moć i sredstva da djeluje protiv, on to ne radi. Naprotiv: destruktivnim vladarima Srbije i Hrvatske redovno daje carte blanche, potvrđujući da oni imaju (umjereni) utjecaj na Bosnu”, piše dalje Rothert u svom autorskom tekstu.

Tvrdi i da, bez podrške Beograda i Zagreba, srpski i hrvatski nacionalisti u BiH ne bi imali snagu.

Rothert se vraća situaciji u Njemačkoj u kojoj se striktno poštuje Holokaust.

Ističe stav Menahema Rosensata iz Svjetskog jevrejskog kongresa koji je rekao da je “apsurdno, uvrijedljivo čak i sugerirati da je jedan genocid ili zločin protiv čovječnosti gnusniji od drugog”.

Genocid je, ističe Rothert, genocid.

“Nije bitno da li su ga počinili Nijemci nad Jevrejima, Hutui nad Tutsima ili Srbi nad Bošnjacima.

Sve žrtve ovakvih zločina zaslužuju dostojanstvo i poštovanje da se njihova agonija i patnja prepoznaju i upamte. Elie Wiesel je učio da je Holokaust bio jedinstven jevrejski događaj (…). Isto tako, genocid u Srebrenici bio je jedinstven i jedinstveno bošnjački događaj”, napisao je Rothert.

On je i upitao zašto se Schmidt nije (ekspresno) izvinio porodicama žrtava genocida u Srebrenici zbog svog iskaza.

To je, kaže, morao biti minimum reakcije visokog predstavnika.

Ali izvinjenja nije bilo.