Poravnanje Jupitera i Saturna kakvo je ZADNJI PUTA BILO U DOBA GALILEJA

Dvije najveće planete približit će se za desetinu stupnjeva u onome što se naziva “Velikom konjunkcijom”.

Jupiter i Saturn spojit će se na noćnom nebu u ponedjeljak, pojavljujući se bliže jedni drugima nego što su bili otkad je Galileo živ u 17. vijeku.

Astronomi kažu da takozvane konjunkcije između dvije najveće planete u našem Sunčevom sustavu nisu naročito rijetke – Jupiter prolazi svog susjeda Saturna u njihovim krugovima oko Sunca svakih 20 godina.

Ali onaj koji dolazi posebno je blizu: Jupiter i Saturn bit će udaljeni samo jednu desetinu stupnja od naše perspektive ili otprilike petinu širine punog mjeseca.
Trebali bi biti lako vidljivi širom svijeta malo nakon zalaska sunca, ako vremenske prilike dozvole.

Bacanje u zimski solsticij na sjevernoj hemisferi, najduža noć u godini – i ljetni solsticij na južnoj hemisferi – i spektakl obećava da će biti jedan od najvećih Velikih konjunkcija.
Da ga vidite, budite spremni ubrzo nakon zalaska sunca u ponedjeljak, gledajući na jugozapad prilično nisko na horizontu.

Saturn će biti manja, slabija mrlja u gornjem desnom uglu Jupitera. Da bi razdvojili dvije planete, bit će potreban dvogled.

Uprkos pojavama, Jupiter i Saturn će zapravo biti udaljeni više od 730 miliona kilometara.
U međuvremenu, Zemlja će biti udaljena 890 miliona kilometara od Jupitera.

«Ono što je najrjeđe je uska povezanost koja se događa na našem noćnom nebu,» rekao je David Weintraub sa Univerziteta Vanderbilt, profesor astronomije.

«Mislim da je pošteno reći da se takav događaj obično može dogoditi samo jednom u životu bilo koje osobe, a mislim da je ‘jednom u životu’ prilično dobar test da li nešto zaslužuje biti označeno kao rijetko ili posebno».

To će biti najbliže uparivanje Jupiter-Saturn od jula 1623. godine, kada su se dvije planete pojavile malo bliže. Međutim, ovu povezanost bilo je gotovo nemoguće vidjeti zbog blizine sunca.

Znatno bliži i očigledan pogled bio je spoj dviju planeta u martu 1226. godine kada je Džingis-kan osvajao Aziju.