Poraz sistema: Podnesite ostavke svi, građani zbog vas osjećaju “susramlje”

Građani Federacije Bosne i Hercegovine za sada vakcine dobijaju na kapaljku. Čitavih 9.800 komada dobili su ukupno kao pomoć Srbije i Slovenije. Ipak, da haos bude još složeniji, a građani uznemireniji, svakodnevno brine vlast. To su demonstrirali danas i federalna, ali i kantonalna vlast. Državna je davno zakazala, piše portal Klix.

U trećem mjesecu 2021. godine, kada se navršava godina borbe protiv pandemije u našoj zemlji, naša vlast tek formira komisiju, radno tijelo koje će učestvovati u nabavci vakcina. Ko je danas slušao obraćanje premijera Federacije BiH mogao je čuti nekoliko frapantnih podataka, koji bole, ali i pokazuju svu nemoć ove države.
Festina lente

Prve vakcine u svijetu pojavile su se u decembru 2020. i od tada zemlje na različite načine pokušavaju doći do njih. BiH kao država nije previše žurila. Oslonila se na COVAX mehanizam (zajednička, globalna nabavka vakcina za više od 100 zemalja). BiH nije uopšte pokretala proceduru direktnih pregovora za nabavku, a sve vrijeme predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija javnost je uvjeravao da je COVAX najsigurniji mehanizam na svijetu.

Kada su pritisci postajali veći, onda smo mogli čuti poruke kako se niko ne usuđuje ulaziti u direktne pregovore bez izmjene zakona plašeći se nekih novih skandala poput “Respiratora”.

Gdje smo danas? Epidemiološka situacija je sve teža, a nadležni ne mogu umiriti javnost da će početi masovnija vakcinacija, jer vakcina još nema, osim male količine donacije.

Država je davno pala na ispitu, a to su priznali prije desetak dana, kada je najodgovorniji za takvo stanje Zoran Tegeltija kazao da je došlo do zastoja u COVAX mehanizmu. Tako smo čuli poruke iz Predsjedništva da se vakcine moraju nabavljati na drugi način, a Milorad Dodik je čak poručio da bi naša država trebala tužiti COVAX. To se dešava gotovo tri mjeseca od pojave vakcina u svijetu. Nijedan nivo vlasti ništa nije uradio ni na zakonskoj olakšici ukoliko je potrebna, niti na konkretnoj i direktnoj nabavci izuzev iskazivanja zabrinutosti i pozivanja na nabavku vakcina.

“Entiteti kao državne tvorevine”

Tako dolazimo do 5. marta 2021. kada Federacija odlučuje da formira komisiju koja će se baviti nabavkom vakcina. Svu nemoć opisao je premijer Fadil Novalić:

“Tek prije šest dana, kada je država rekla da je COVAX zakazao, onda su nas entiteti počeli priznavati kao neke državne tvorevine, gdje priznaju naš pečat”.

To je izrečeno u kontekstu da proizvođači ni sa kim nisu željeli razgovarati osim s državnim nivoom. Naravno i to je netačno, jer je Pfizer posljednjih pola godine u komunikaciji s Vladom FBiH upravo o nabavci vakcine. Međutim, kao po starom dobrom običaju, svi su čekali jedni na druge, i kada niko ništa nije uradio, a epidemiološka situacija se pogoršala, tek sada, vjerovatno kao posljednji u svijetu, formirat ćemo neku komisiju i početi direktnu nabavku vakcina. Za takvo stanje nije kriv pojedinac, krivi su mnogi, na raznim nivoima.

U nekom uređenijem sistemu vjerovatno bi iz moralnih razloga pljuštale ostavke. Ko će zbog nepravovremene vakcinacije i nabavke vakcina građanima vratiti one najmilije koji su možda mogli biti spašeni. Ko će odgovarati za štetu načinjenu privredi zbog novih ograničenja, prijetnji novim lockdownima i slično.

Kako građani danas trebaju tumačiti djetinjaste prepirke sarajevskog premijera, koji je ljut napustio sastanak, i prvog čovjeka FBiH. Šta građani imaju od riječi nekog političara da će kanton pružiti podršku višem nivou vlasti u nabavci vakcina, ako se to slabo vidi u praksi. Zar to samo po sebi nije paradoksalno?

Zašto građani danas moraju slušati priče kako nema mjesta u bolnicama? Zar vlast sa svakog nivoa nije mogla za godinu osigurati prostor i opremiti ga neophodnom opremom, umjesto što “prijeti” dvoranama i halama za smještaj bolesnika.

U konačnici, predsjedavajući Vijeća ministara jučer je slavodobitno saopćio, a Ministarstvo civilnih poslova se na čelu s Ankicom Gudeljević također pohvalilo da više nema nikakvih prepreka da naša zemlja dobije vakcine preko COVAX-a te da je sada sve na dobavljačima. Sada se višemjesečni nerad, kašnjenje i ugrožavanje javnog zdravlja pokušava čak predstaviti kao uspjeh što smo kao država uspjeli potpisati garanciju za kupovinu vakcina. A da paradoks bude veći, čak kada nam COVAX isporuči kompletnu količinu (20% od ukupnih potreba), a sada čekamo tek 3%, to neće biti ni približno dovoljno za neki kolektivni imunitet. COVAX se obavezao da će dogovorene količine za BiH isporučiti do kraja ove godine. Zar ta činjenica nije bila dovoljna vlastima na svim nivoima da svaki dan zasjedaju i pokušavaju naći put za direktnu kupovinu vakcina.

Stoga, jedino što se u ovom trenutku nameće kao moralan čin je ostavka svih onih koji su mogli postupiti drugačije, a nisu. I Tegeltije i Gudeljević i Novalića i federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, koji se u javnosti pojavljuje svako tri mjeseca, i mnogih drugih. Jedina taktika koju su do sada pokazali je spremnost da prihvate donacije vakcina, zaključuje na kraju portal Klix.