Porodica Zukorlić traži istragu: Dvije labaratorijske analize dokazuju da je muftija Muamer otrovan

Na vanrednoj konferenciji predsjednik SPP-a Usame Zukorlić sa članovima porodice kazao je da porodica Zukorlić sumnja da je rahmetli muftija Muamer Zukorlić otrovan.

“Prošlo je pet mjeseci i četiri dana od smrti rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića. Mene je očeva smrt zadesila u Istanbulu, gdje sam pohađao školu turskog jezika. Iz Turske sam stigao neposredno prije dženaze. Nijednog trenutka se ja ni moji najbliži nismo pomirili sa činjenicom da je umro naš velikan, a da nadležne institucije nisu utvrdile zvanično uzrok smrti. U haosu koji nas je zadesio toga dana, malo je ljudi koji su ostali prisebni. Oni koji jesu još tog dana, prije ukopa, od rahmetli muftije su uzeli uzorak”, rekao je Usame Zukorlić.

Istakao je da je porodici trebao duži period da pronađe adekvatne laboratorije u inostranstvu gdje su uradili neophodna ispitivanja.

“Iz dvije nezavisne laboratorije smo dobili sljedeće rezultate: Prva laboratorija je utvrdila da postoji visoka vjerovatnoća da je testirana osoba bila otrovana teškim metalima. Druga laboratorija je zaključila da, na osnovu uzorka koji su dobili, da je osoba otrovana hranom. Istraživanje koje je sprovela porodica je osnov za sumnju da rahmetli akademik Muftija Muamer Zukorlić nije umro prirodnom smrću.

Zato ćemo pokrenuti istragu na najvišem nivou pred nadležnim pravosudnim organima Republike Srbije radi definitivnog utvrđivanja uzroka smrti našeg babe i lidera, koji je u trenutku smrti obnašao funkciju potpredsjednika Skupštine Republike Srbije. Zamolio bih prisutne medije da imaju razumijevanje za trenutak i za istražni proces i da ćemo blagovremeno obavještavati javnost o važnim informacijama, bez ugrožavanja istražnog postupka”, kazao je Usame Zukorlić.