Izjava Mirka Šarovića da SDS ne podržava i da će se odlučno protiviti mirnom raspadu BiH, odnosno nezavisnoj Republici Srpskoj, “što najjasnije pokazuje kako je SDS tragično odvojio od naroda Republike Srpske”, rekao je glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je istakao kako je ovom izjavom Mirko Šarović “u potpunosti razotkrio i ogolio razloge zašto su neki predstavnici opozicije u posljednjih sedam dana skandalozno pokušali problematizirati izjave Milorada Dodika na konferenciji za novinare nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom”.

Rekao je kako je “sada sasvim očito da su predstavnici opozicije pokušali stvoriti problem izlaganjem Milorada Dodika,  člana predsjedništva BiH, isključivo po nalogu određenih centara moći na Zapadu i političkog Sarajeva.

“Znali smo da je Zapad i političko Sarajevo tada zaboljelo što je Milorad Dodik usred Sarajeva jasno i glasno, pred predsjednikom Turske i druga dva člana Predsjedništva BiH, rekao da Republika Srpska ne prihvata nametanje stranaca i da je zbog dosadašnjih njihovih nametanja u potpunosti urušen Dejtonski sporazum na koji smo pristali 1995. godine i koji skoro da više ne postoji, ali nismo mogli vjerovati da će to zaboljeti i SDS”, rekao je Kovačević.

On je dodao da je Dodik rekao i da je u BiH potrebno da se otvori dijalog i “pozvao na medijaciju ne Zapad, već zemlje kojima narodi u BiH vjeruje – Srbiju, Tursku i Hrvatsku”.

“Podsjetit ću da je Milorad Dodik tada naglasio da će, ukoliko ne budu uvažavani stavovi Republike Srpske u BiH, što se nas tiče rješenje biti mirna disolucija BiH, bez bilo kakvih sukoba. Republika Srpska je apsolutno protiv bilo kakvog sukoba. Ne postoji nijedna tema zbog koje se vrijedi sukobljavati u BiH i svako rješenje koje u budućnosti bude u BiH mora da bude mirno”, istakao je Kovačević.

On je rekao da SNSD “nije mogao očekivati da će Mirko Šarović i SDS biti ti koji će se suprotstaviti mirnoj disoluciji i nezavisnoj Republici Srpskoj”.

“Potpuno je sramno i skandalozno da se nekada velika i nekada patriotska SDS, koja je učestvovala u osnivanju Republike Srpske, danas na ovaj način protivi volji i interesima srpskog naroda. Za razliku od njih, SNSD će uvijek prinicipijelno i jasno na svakom mjestu da zagovara interese Republike Srpske i srpskog naroda”, rekao je Kovačević.