Poruka „Nož, žica, Srebrenica“ šokirala povratnike u Nevesinju

Bošnjačke povratnike u Nevesinju šokirala i uznemirila je poruka “Nož, žica, Srebrenica” napisanoj u noći 31. jula. na 1. august na starom autobusnom stajalištu u selu Hruštima.

Jedan ili više nepoznatih autora napisao je ovu monstruoznu poruku sa srpskim simbolom četiri C i križem na prethodno iscrtanoj državnoj zastavi. Povratnici su u šoku i potpuno u nevjerici jer se takav vandalizam već duže vrijeme ne događa u nevesinjskom kraju.

“Mi ovu poruku, u svjetlu aktuelnih političkih dešavanja, shvatamo kao krajnje ozbiljnu prijetnju. Svakako da osjećamo strah. Poruke su anticivilizacijske i krajnje ružne”, ističe Džemal Šendro jedan od mještana sela Hrušta.

Prema njegovim riječima, stanovnici su obavijestili Centar za javnu sigurnost Nevesinje, a tim službe izvršio je uviđaj. Šendro izražava nadu da će vinovnike ovog sramnog čina što prije otkriti i identificirat a njihova imena i motive javno objelodaniti. On je pozvao Bošnjake u ovom kraju da ostanu mirni i suzdržani, ali i da budu oprezni.

“Moramo ostati ustrajni i neustrašivi. Mržnja mora biti poražena! Ona nikome ne donosi dobro. Pravda i istina su najveći civilizacijski ideali i dugoročno gledano jedina su perspektiva suživotu i koegzistenciji naroda i građana u Bosni, a posebno u Hercegovini”, poručio je Šendro.

Dodao je kako stanovnici očekuju da će lokalne vlasti osuditi ovaj vandalizam, potičući nacionalnu netrpeljivost te da će se osudi pridružiti i srpski povratnici u dolini Neretve, pogotovo oni na području Mostara, navodi se u saopćenju povratnika u ovo nevesinjsko selo.