POSLANICI IZ RS-a ČVRSTO SE PROTIVE; TEKST HIMNE BIH NIJE DOBRODOŠAO: Dodikova huškačica zahtijeva, prvo Federacija, pa BiH…

S obzirom na to da entiteska većina iz Republike Srpske na prošlom sastanku nije postojala, inicijativa Šemsudina Mehmedovića bila je ispred Zastupničkog doma koji čine Borjana Krišto, Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović.

Međutim, ni oni se nisu usaglasili, što znači da nas očekuje drugi krug glasanja u Domu, u kome je najmanje 10 glasova iz Republike Srpske potrebno da “sahrani” priču o izboru teksta za “Intermeco”, koja se koristi od 1998.godine.

Članica SNSD-a Sanja Vulić kaže da će se držati ranije rasprave u kojoj se oštro protivila inicijativi Bosne i Hercegovine za dobivanje teksta himne. Vulić smatra da bi Federaciji Bosne i Hercegovine prvo trebalo dobiti himnu i grb te zastavu koju nije imala od 2006. godine, ali to je pitanje za parlament FBiH, navodi Srpska Info.

Zašto se u PS BiH ne raspravlja da Federacija nelegalno koristi grb i zastavu BiH od kada su ukinute federalne? Pa kad vidite dopis, neki memorandum Federacije i grb BiH, ne zna se da li je to dokument BiH ili FBiH. Da li je to dovođenje u zabludu i lažno predstavljanje, da li je to potencijalno krivično djelo, kršenje Zakona o zastavi i grbu BiH? Himna BiH postoji takva kakva jeste, primjenjuje se, izvodi se – kaže Vulićeva.

Podsjeća da je 2008. godine postavljena komisija za odabir teksta himne Bosne i Hercegovine, koja je predložila tekst, ali još uvijek nije usvojena.

Ako nije tada, zašto neko misli da bi tekst bio usvojen sada? Moćna Španija takođe nema tekst himne i to joj ne smeta ni u jednom pogledu. Mehmedoviću je i 2016. predlagao sličnu inicijativu i ni tada nije dobila podršku. Takođe, Skupština Kantona Sarajevo je 2018. uputila inicijativu za tekst himne, jer je tadašnja predsjedavajuća istu “vokalizirala” i izvodila – rekla je Vulićeva.

Zastupnica PDP-a Mira Pekić također je rekla da će ostati na glasovanju protiv, jer je bila uvjerena da takva inicijativa trenutno nije dobrodošla.

Vjerujem da će većina subjekata biti protiv, što znači da će svi prisutni srpski poslanici glasati protiv, osim Adila Osmanovića iz SDA – procjenjuje Pekić.

Šemsudin Mehmedović smatra da je zbog nedostatka teksta za himnu Bosne i Hercegovine bila izložena “ponižavanju i banalizaciji” svaki put kada se pojavila na međunarodnoj sceni. Kaže da je pokrenuo inicijativu u Parlamentarnoj skupštini da se “konačno riješi ovo jednostavno i vrlo važno pitanje na zadovoljstvo svih građana Bosne i Hercegovine”.