Posljednji as u Čovićevom rukavu – vodi li spajanje u razdvajanje?

Vjerujemo da procedure neće biti problem kada su u pitanju prijedlozi od interesa za stranke. HDZ BiH najavljuje novu u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Cilj – teritorijalni preustroj države. Članovi najavljuju materijalizaciju zaključka HNS-a na dvije fronte?

Izaslanik u Državnom Domu naroda Bariša Čolak najavio je sljedeće poteze HNS-a, produžetka HDZ-a BiH. Sedmi zaključak HNS-a, usvojen u februaru o kojemu se posljednjih dana sve više raspravlja, konačno bi mogao biti pokrenut. Teritorijalni i institucionalni preustroj Bosne i Hercegovine. Oni to opravdavaju načelima federalizma. Cilj je isti: legitimno zastupanje.

“Tu treba napraviti pravne i politiičke korake i bez imalo dvojbe ti koraci moraju biti u skladu, prije svega, s evropskim standardima, međunarodnim konvencijama. Naravno da moraju biti i u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine. Sve drugo bi vodilo nečemu što bi moglo izazvati još veće tenzije u Bosni i Hercegovini i naravno da smo svjesni da mi to sami ne možemo napraviti, da zato treba politička volja i drugih u Bosni i Hercegovini”, rekao je Čolak.

Nema volje, izbora ima. Planovi su se dakle aktivirali i opet je sve bilo po Ustavu i pravilima. Izborni zakon nisu dobili po volji HDZ-a. Pa bit će pred biračima s teritorijalnim preustrojem. Za sada je poznat prijedlog i mjesto, ali ne i vrijeme.

“Mi mi smo preozbiljni da bi to tek tako bilo upućeno u parlamentarnu proceduru. Morate znati Ustav i ustavni ustroj Bosne i Hercegovine. Mi ništa nećemo napraviti suprotno Ustavu. Tako da, nemojte se brinuti”, poručila je Lidija Bradara, delegat u Domu naroda PSBiH (HDZBiH).

I nije ih briga. Ako to ne prođe na jednom frontu, postoji drugi – Federalni parlament. Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kaže da će na sljedećoj sjednici krenuti proces zbližavanja kantona, koji će na kraju dovesti do spajanja.

“Imamo zastupnike na razini Federacije, pa ćemo pokrenuti sve procedure koje bude trebalo pokrenuti ako dođe do daljne uzurpacije hrvatskih pozicija, odnosno, ako neko uzme sebi za pravo da bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, kroz nametnutu trećinu u Domu naroda Federacije pokuša konstituirati vlast na razini Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine, odnosno, ako sebi neko uzme za pravo da Dom naroda Bosne i Hercegovine pokuša nasilu oteti Hrvatima”, istakao je Cvitanović.

Na koji način, i vodi li spajanje u razdvajanje? Ili je ovo tek posljednji as u rukavu Dragana Čovića. Opcija mu je ponestalo, tvrde oni za koje nema mjesta u HNS-u.

“Gospodin Čović više ne može. On ima samo dvije opcije: krenuti u radikalizaciju ili se povući iz politike”, ocjenjuje Živko Budimir.

“Sumnjam da će itko pametan ulaziti u ovaku jednu avanturu jer svi su svjesni kakve kazne mogu slijediti za pokušaj državnog udara, a ovo što oni pokušavaju bi vodilo ka tome”, smatra Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke.

Radikalnim potezima do potencijalne izborne pobjede. Poteze koji vode ka radikalizaciji u režiji HNS-a vidjeli smo već u kampanjama Milorada Dodik, koji godinama unazad izbore dobija secesionističkim prijetnjama i pumpanjem nacionalnih mišića.

Prošli članakŠta Michel donosi iz Brisela, hoće li Plenković preko prijatelja iz EU uspjeti odgoditi izbore u BiH
Sljedeći članakNastavak hrvatske diplomatske ofanzive: Zovko u SAD lobira izmjenu Izbornog zakona u BiH