Potpredsjednik RS-a: Šta ako MIZ Vlasenica ne izvrši korekciju jačine zvuka ezana?

Opštinski načelnik Mićo Kraljević, kojem se na Sudu BiH sudi za ratne zločine nad Bošnjacima, u dopisu upućenom Islamskoj zajednici i Medžlisu IZ u Vlasenici zatražio je da se smanji nivo jačine zvuka islamskog poziva na molitvu, odnosno ezana.

O navedenom se oglasio Ćamil Duraković potpredsjednik entiteta RS.

– Prije par dana načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević, je uputio dopis Medžlisu Islamske zajednice Vlasenica u kojem navodi da se Opštini obratio veliki broj građana „koji izražavaju nezadovoljstvo zbog velike jačine zvuka islamskog poziva na molitvu“ te „apeluje“ da se „nivo jačine zvuka“ smanji a sve u cilju dalje uspješne saradnje.

Obzirom da je Kraljevićev apel upućen MIZ Vlasenica prilično štur, meni kao demokrati i legalisti ostaje nejasno koliko glasan, odnosno tih ezan treba biti, da ne izaziva nezadovoljstvo građana Vlasenice a također me kao demokratu i legalistu zanima da li su građani Vlasenice izražavali nezadovoljstvo kada su pripadnici VRS u augustu 1992. godine minirali, rušili i srušili gradsku džamiju u Vlasenici? Pored navedenog, kao potpredsjednika entiteta Republika Srpska, koji treba da štiti interese Bošnjaka ali i drugih naroda u enitetu RS, posebno me zanima, šta će se dogoditi ukoliko MIZ Vlasenica ne „izvrši korekciju jačine zvuka islamskog poziva na molitvu“?

Za neupućene, ezan je jedan od najupečatljivijih znakova i simbola islama i kao takav ne treba i ne može da bude predmetom političkih igara načelnika koji je u martu 2012. godine priznao krivicu da je počinio Krivično djelo otmice, tako što je u septembru 2010. godine sa Branislavom Boškovićem kidnapovao Lazu Vidakovića, odbornika Naše Stranke u opštini Osmaci i 12 dana ga držao u zatočeništvu u Srbiji, te je presudom Osnovnog suda u Zvorniku proglašen krivim. Također, važno je naglasiti da se Kraljeviću sudi i pred Sudom BiH zbog sumnje da je kao komandir specijalnog voda SJB Vlasenica počinio Krivično djelo Zločin protiv čovječnosti na području opštine Vlasenica nad bošnjačkim civilima.

Zaista je poražavajuće što živimo u društvu koje dopušta presuđenim kriminalcima da obnašaju ovako odgovorne funkcije, a gore od toga jeste činjenica da je pred Haškim tribunalom, u procesu protiv Miće Stanišića i Stojana Župljanina utvrđeno da „postoje dokazi o tome da je Miroslav Kraljević barem prije jedne operacije sugerisao da sve vojno sposobne muškarce treba pobiti, umjesto zarobiti“.

Kao potpredsjednik eniteta Republika Srpska tražim od načelnika opštine Vlasenica da poštuje Ustav eniteta Republika Sprska u kojem je jasno definisano da su „vjerske zajednice jednake pred zakonom, slobodne u vršenju vjerskih poslova i vjerskih obreda u skladu sa Zakonom“, u suprotnom krši Ustav i čini krivično djelo! – zaključio je Durković.