“POVRATAK OTPISANIH”: Edin Forto predložen za novog premijera Kantona Sarajevo!

Nadležnost za sazivanje Vlade Novog kantona Sarajevo je Edin Forto, odluka predstavnika u KS-u i nova parlamentarna većina, koju čine: Naša stranka, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija BiH, Nezavisna lista Bosne i Hercegovine i Klub neovisnih predstavnika.

– Edin Forto uspješno je vodio Vladu šestorke. Stalno se pokazuje želja građana za povratkom, a rezultati nedavnih izbora djelomično su izraz te želje. Riječ je o Vladi koja je dobila najveću potporu građana od kraja rata. U tom smislu, Edin Forto, kao bivši premijer, jedna je od najistaknutijih ličnosti te vlade i izraz je naše želje da nastavimo ono što smo započeli u 2018. godini.

Njegovim povratkom u Premijer želimo vratiti povjerenje građana u kantonalne institucije tijekom sljedećeg izuzetno teškog razdoblja oporavka.

On je iskusni premijer i to će nam uvelike olakšati namjeru da započnemo s radom prvog dana imenovanja nove Vlade. Pred nama je vrlo malo vremena, pa bi čekanje čak i jednog dana bio luksuz koji si ne bismo smjeli dopustiti.

Dogovor predstavnika kvarteta i neovisnih predstavnika je da se nastavi tamo gdje smo stali i da godina koju je Koalicija propustila u petak 13. ne bi trebala predstavljati prepreku za provedbu dogovorenih mjera. To znači da ćemo nedostatak objektivnog vremena nadoknaditi koncentriranjem rada.

Izjava da smo spremni za ovaj izazov ambiciozne su mjere i načela rada nove parlamentarne većine koju smo predstavili prije dva dana. Vjerujemo da će naš rad biti uspješan i da će građani Kantona Sarajevo na kraju mandata biti zadovoljni onima koji će nam biti prioritet, posebno na polju suzbijanja zdravstvenih i ekonomskih posljedica izbijanja COVID-19. Stranke nove parlamentarne većine i izjava Kluba neovisnih zastupnika.