Sastanak minstrice Turković i ukrajinskog ambasadora Va

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković primila je 26. januara 2021. ambasadora Ukrajine u Bosni i Hercegovini Vasyl Kirilic.

Na sastanku je razgovarano o brojnim temama i pitanjima, a izražena je i predanost poboljšanju odnosa dviju zemalja u različitim područjima.

Ministrica Turković i ambasador Kirilic složili su se o važnosti razjašnjenja slučaja u vezi s ikonom koja je predana ministru vanjskih poslova Ruske Federacije 14. decembra 2020.

Ambasador je naglasio da Ukrajina nikada nije dopustila izvoz ikone od nacionalne vrijednosti te zemlje. Ambasador zahtijeva da slučaj isključe nadležne institucije u Bosni i Hercegovini i poziva na dolazak ukrajinskih stručnjaka koji bi, zajedno sa stručnjacima iz Bosne i Hercegovine, utvrdili sve okolnosti oko ikone.

Ministrica Turković izvijestila je ambasadora o koracima poduzetim nakon komunikacije koju je ambasada Ukrajine poslala Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i o postupcima pravosuđa Bosne i Hercegovine u ovom slučaju. S obzirom na to da je cijela situacija opteretila odnose naše zemlje s Ukrajinom, ministrica Turković izrazila je nadu da će nadležne institucije taj slučaj riješiti što prije u narednom razdoblju.

Sastanak se bavio i slučajem bosanskog pilota Samira Beganovića iz Cazina, koji je preminuo 1. avgusta 1994. na području Plitvičkih jezera tokom obaranja ukrajinskog aviona. Ministar je rekao da je naša zemlja izuzetno zainteresirana za pronalazak posmrtnih ostataka Beganovića koji se, prema posljednjim informacijama, nalazi u Ukrajini. Veleposlanik Kirilic rekao je da je već obavljen razgovor u nadležnim ministarstvom u Ukrajini i da na tom pitanju radi radni odbor. Naglasio je da je proces kompliciran činjenicom da se događaj dogodio prije više od 25 godina.

Ministrica i ambasador naglasili su presudnu važnost nastavka unapređivanja bilateralnih odnosa, a u tom kontekstu istaknuta je važnost otvaranja DCM-a naše zemlje u Ukrajini. Naglašena je i potreba održavanja sastanka kako bi se utvrdili strateški pravci ekonomske suradnje, kao i potpisivanje nekoliko sporazuma između dvije države, čija bi provedba poboljšala odnose između Bosne i Hercegovine i Ukrajine.