Poznati srpski nacionalista Trifković prokomentarisao zašto su Komšić i Džaferović odbili Lavrova: “Sve je isplanirano”

Srđa Trifković, bivši savjetnik Vlade i premijera Republike Srpske, koji je trenutno profesor na Fakultetu političkih nauka u Banja Luci, ispitao je pozadinu odluke članova Predsjedništva BiH Džaferovića i Komšića da odbiju sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Srpski nacionalist Srđa Trifković, koji je gostovao u jutarnjem programu Happy televizije u Beogradu, osvrnuo se na prošlsedmični posjet ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova BiH.

Trifković, koji je angažiran kao profesor na banjalučkom Fakultetu političkih znanosti, rekao je da su članovi Predsjedništva BiH Šefik Zaferović i Željko Komšić, u dogovoru s američkim šaptačima iz sjene, odlučili da se neće sastati s Lavrovom.

Trifković je rekao da je odluka Džaferovića i Komšića da se ne sastanu s Lavrovom imala odjek u cijelom svijetu i da se u većini zapadnih medija smatra nasilnim šamarom ruske diplomacije.

“Cilj je bio stvoriti obvezu prema zapadnim saveznicima, koji su sada prisiljeni priskočiti u pomoć hrabrim Bosancima u njihovoj hrabroj borbi protiv zlonamjernog ruskog utjecaja”, rekao je Trifković.

Navodi da ne bi bilo iznenađen ukoliko visoki predstavnik počne koristiti bonske ovlasti, kao i spajanje sa zapadnim partnerima, a naveo je i da neće biti iznenađeni ukoliko se u unutrašnje stvari BiH uključi turski predsjednik Erdogan, sve u cilju rapidne unitarizacije države. Trifković kaže da bi se nakon posjeta Lavrova kockice mogle slagati na razne načine  na srpsku štetu.

U nastavku pogledajte cijeli intervju Trifkovića: