Precrtani grafiti koje vrijeđaju Bošnjake na mostu Franje Tuđmana u Čapljini!

Grafiti uvredljivog sadržaja koji su u četvrtak osvanuli na mostu “Franje Tuđmana” u Čapljini su u petak intervencijom gradskih službi precrtani.

Grafiti su bili usmjereni protiv povratnika Bošnjaka i nalazili su se na istočnoj strani mosta.

Više od dvadeset godina prošlo je od povratka prvih Bošnjaka u ovaj grad, a do danas u njemu nije bilo međunacionalnih tenzija i incidenata ovakve vrste. Na mostu je u četvrtak pisalo: “Smrt Balijama” i “Klat ćemo muslimanske žene i djecu”.

“Neodgovorni pojedinci su iscrtali grafite neprimjerenog sadržaja s ciljem vrijeđanja bošnjačkog stanovništva i poticanja mržnje, netrpeljivosti i podjela među stanovnicima Čapljine. Nadamo da će se počinitelji prepoznati i da će se reagirati iz više različitih institucija. Ja u ovom trenutku mogu pozvati građane Čapljine da se odgovorno ponašaju prema sebi, pa i prema sugrađanima. Gradska vlast naravno osuđuje čin, te smo odmah po saznanju reagirali i grafite prefarbali. Čapljina je ugodno mjesto za život svakog čovjeka, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili rasnu pripadnost”, izjavila je glasnogovornica Gradske uprave Čapljina Danijela Nogolica.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona rečeno je da je prijava o sada već precrtanim grafitima zaprimljena, te da je započela istraga s ciljem otkrivanja i sankcioniranja počinitelja.