Predsjednik SDA Sandžak: Očekujem izvinjenje Vučića i Ružića

Predsjednik Strnake demokratske akcije Sandžak Sulejman Ugljanin rekao je kako očekuje da se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića izvine prosvjetnim radnicima kojima su prijetili, kao i djeci i njihovim roditeljima.

Prema saopštenju njegove stranke, on je ocijenio da je “nametanje srpske nacionalne himne” djeci bošnjačke nacionalnosti predstavlja “najgrublji cilj pokušaja asimilacije u cilju promjene identiteta”.

“Šta treba djeca bošnjačke nacionalnosti da pjevaju, da ne bih sada govorio dijelove himne. Ima čitav tekst, neka prvo pročitaju ministar prosvjete i predsjednik Srbije, pa neka vide ima li smisla da bilo koje dijete druge nacionalnosti glasno pjeva, čita i da se moli za ovo”, naveo je Ugljanin.

Istaknuo je kako je jedan od ciljeva SDA Sandžaka kao parlamentarne stranke “promjena karaktera države, reforma političkog sistema Srbije, uključujući i promjene zastave i himne u one koje bi svi građani osjećali svojim”.

“Po svojoj sadržini, ova državna himna, odnosno himna srpskog naroda predstavlja manifest velikosrpske militantne politike, koja isključuje sve druge narode u ovoj zemlji, što čine preko 20 posto stanovništva ove zemlje i koja je direktni inspirator zločina genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i djelimično u Sandžaku”, ocijenio je Ugljanin.

Prema njegovim riječima, izjave Vučića i Ružića predstavljaju zlonamjernu zloupotrebu državničke funkcije, ocjenjujući da su te “neprimjerene izjave u službi direktnog zastrašivanja bošnjačke djece i prosvjetnih radnika u Sandžaku”.