Predstavnici DF-a u Parlamentu BiH: Schmidt se treba uozbiljiti, ponaša se kao da smo kolonija

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Parlamentu Bosne i Hercegovine, koju su organizirali predstavnici Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH govorilo se o prijedlozima amandmana na Ustav BiH predloženih u cilju zaštite vlasništva države.

Zlatan Begić (DF), zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, smatra da je vrijeme da se krene u uređenje političko-pravnog sistema te kako se predloženim amandmanima ništa ne mijenja već se u ustav unosi nešto što se temelji na pravu i što faktički već postoji.

“Što je sistem više uređen, to se ostavlja manje prostora za politikantstvo i pitanja koja nemaju puno veze sa životom građana, sa njihovim realnim potrebama a to je ono sa čime se mi zapravo treba da bavimo i namjera nam je da se sistem uredi”, izjavio je Begić.

Kazao je kako amandmanima traže da ono što je u skladu sa pravom, Dejtonskim mirovnim sporazumom i državnim kontinuitetom BiH, Ustavom BiH, sukcesijom bivše SFRJ upiše u ustavni akt.

Nakon tog prijedloga, cilj je donijeti zakone koji će regulirati pravo korištenja i način postupanja s državnom imovinom.

“Dakle imovine BiH koja je imovina svih njenih građana i da se na taj način sistem uredi i da se dokine prostor koji čini mi se nekada se namjerno ostavlja za te neke političke igre zaluđivanja i zbunjivanja širokih narodnih masa u BiH”, istakao je Begić.

Smatra da je predloženi amandman na Ustav napravio prvi korak i pružili ruku te da se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i visoki predstavnik u našoj zemlji Christian Schmit ponašaju kao da je BiH kolonija.

“Da li smo sad kolonija Njemačke, EU ili Srbije, više ne znam ni ja. Mislim da se i gospodin Schmit treba uozbiljiti, njegova uloga i ovlaštenja su potpuno jasna. Oni uporno pokušavaju svoje pravne obaveze pretočiti u obaveze političke naravi. To nas je dovelo do pravnog haosa. Kada kreirate pravni haos onda neko treba da ide u zatvor zbog tog haosa”, kazao je u obraćanju novinarima Begić.

Dženan Đonlagić iz Kluba poslanika DF-a govorio je o već postojećim presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po pitanju državne imovine te o opasnostima donošenja entitetskog zakona o raspolaganju imovinom države.

“Prema Ustavu Bosne i Hercegovine i odluci Ustavnog suda i bivših visokih predstavnika, ne može se na neki način postavljati pitanje koje je u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine i koje je dio suvereniteta Bosne i Hercegovine kroz Dayton. koja samo transformira javna dobra i to preko Bosne i Hercegovine.potencijalno netko dođe u vlasništvo onih javnih dobara koja se nalaze na području entiteta RS”, kazao je Lagonlagić.

Mišljenja je da je to najveća opasnost ovog zakona i nada se da visoki predstavnik ne želi svoje djelovanje pretvoriti u ceremonijalnu ulogu.

Zastupici Kluba poslanika DF-a izjavili su da su iskoristili svoje institucionalno pravo, što je jedini pravni mehanizam koji imaju u ovom slučaju.