Prekinuta sjednica Vijeća ministara, ministri iz HDZ-a protiv dnevnog reda

Održavanje 58. redovne sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na kojoj je trebalo biti razmatrano čak 113 tačaka dnevnog reda, odgođeno je zbog nesuglasja oko dnevnog reda.

Predviđeno je da će državni ministri na današnjoj sjednici, između ostalog, razmatrati Nacrt zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Privremena suspenzija i smanjenje carinskih stopa na uvoz određene robe do 31. decembra 2023. godine, ali i smjena direktora državnih agencija također su bile dio odluka koje su ministri trebali donijeti danas.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine predložilo je dva nacrta sporazuma o kojima se glasalo u drugom krugu.

Radi se o Sporazumu između BiH i Hrvatske o izgradnji plinovoda “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske” na pravcu Zagvozd (HR) – Posušje (BiH) – Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar, i Sporazumu između BiH i Srbije o izgradnji plinovoda “Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije” na pravcu granica Republika Srbija – BiH- Bijeljina – Banja Luka – Prijedor – Novi Grad.

Sjednica je brzo prekinuta jer nije postignut dogovor oko dnevnog reda protiv kojega su glasali ministri iz HDZ-a, prenosi Srna.

Današnjim prekidom sjednice, nastavlja se manir rada ovoga saziva Vijeća ministara, koje tokom proteklih nekoliko godina nije radilo u zadovoljavajućem kapacitetu, pa tako na posljednje dvije sjednice mora odlučivati o stotinama sporazuma, odluka i inicijativa.

Prošli članakCIK odbio prijavu protiv Dodika zbog podjele 100 KM penzionerima, pet stranaka kažnjeno
Sljedeći članakAko “Osmorka” bude vlast ovo je Plenkovićev ultimatum: Koalicija da osigura i “legitimnog” člana Predsjedništva BiH