PREMIJER FEDERACIJE BiH FADIL NOVALIĆ NAJAVIO SJAJNE VIJESTI: “Prvi kontingent vakcina očekujemo do…”

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić rekao je da očekuje da će prve vakcine u Bosni i Hercegovini biti dostupne najkasnije do petka ili ponedjeljka, s obzirom na to da su svi postupci završeni. Preostaje samo da direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar potpiše ugovor s Medimpexom, što se očekuje uskoro.

“Vlada FBiH je sinoć donijela zaključak u kojem je u tačci 2. zadužila ZZJZ FBiH da bez odlaganja zaključi ugovor sa ‘Medimpexom’. Ukupna količina je 500.000 vakcina, a kompanija garantuje izvršenje posla. U prvom kontingentu najmanja količina je 100.000 vakcina, a rok isporuke je tri dana od dana potpisivanja akreditiva. Akreditivi su osigurani”, rekao je Novalić za N1.

Upitan može li se to učiniti prije, premijer FBiH rekao je da su započeli postupak kada je Vijeće ministara reklo da ne mogu nabaviti vakcine, odnosno da imaju problem sa sistemom COVAX, te dalo suglasnost entitetima da ih dobiju.

“Osnovali smo Ad hoc grupu i zadnjih 10 dana riješili sve proceduru i dali Zavodu. Kao osoba, ne kao premijer, mislim da je ovo sve presporo i da se moralo ići ranije”, kazao je Novalić.

Istaknuo je da se prve vakcine očekuju najkasnije do petka ili ponedjeljka, o čemu će javnost obavijestiti Ured Vlade FBiH.

“Razgovarali smo i s direktorom ZZJZ FBiH koji nas je uvjerio da imaju dobro pripremljen plan imunizacije u dogovoru s 10 kantonalnih zavoda za javno zdravstvo. Kada smo saznali iz medija da se na Aerodromu Sarajevo dešava da dolazi do nepotrebnog zadržavanja vakcina, odlučili smo da obavimo razgovore sa predstavnicima Aerodroma da vidimo šta je posrijedi da bismo te eventualne probleme riješili prije dolaska samih vakcina”, zaključio je Novalić.