Prevršio je svaku mjeru: Britanska političarka zahtijeva od EU da kazni Dodika!

Predsjedavajuća Sveparlamentarnog odbora za vanjsku politiku Velike Britanije Alicia Kearns reagirala je na susret političkog lidera bosanskih Srba Milorada Dodika sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

U objavi na svom službenom X-nalogu (bivši Twitter), ona je zatražila uvođenje sankcija Evropske unije. Ali i ne samo to.

Kearns, koja vodi vanjsko-politički odbor oba doma britanskog parlamenta najprije je upozorila da bliske odnose koje Dodik ima s predsjednikom Srbije.

Ta se bliskost očitovala i u činjenici da je politički vođa bosanskih Srba stajao uz Vučića kada je ovaj objavljivao rezultate decembarskih prijevremenih izbora u Srbiji.

Osim Vučića, Dodik se hvali i dobrim odnosima s Viktorom Orbanom, premijerom Mađarske. S njim je za naredni mjesec najavio susret. Tu će mu uručiti najviše odlikovanje entiteta Rs.

Kearns piše da je Dodik upravo primio visoko odlikovanje od Putina.

“Obećanje pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji je besmisleno ako EU ne poduzme sasvim konkretne akcije protiv sve agresivnijeg secesionizma u entitetu Rs”, poručila je ona, prenosi Politicki.ba.