Prijedlog HDZ-a otkrio: Namjera Čovića nije rješenje, već eskalacija krize

Portal Istraga.ba objavio je prijedlog HDZ-a BiH za deblokadu Federacije.

Ukratko, uz prijedlog koji možete pročitati OVDJE, Dragan Čović traži etničko glasanje u Vladi FBiH i da umjesto jedne trećine, predsjednika Federacije predlaže polovina kluba u Domu naroda FBiH.

Time će se praktički ojačati i proširiti mehanizmi ucjene i blokade, jer će Vlada FBiH, koja sada odluke donosi prostom većinom, odlučivati ​​po istom principu kao i Vijeće ministara BiH – da jedan ministar (potpredsjednik Vlade) može blokirati odluku o izglasavanju odluke preostalih šesnaest ministara.

Kod izbora predsjednika FBiH, prenosi Istraga, s obzirom na to da u klubovima konstitutivnih naroda u Domu naroda FBiH mora biti po 17 delegata, za kandidaturu je trenutno nužno prikupiti najmanje šest potpisa u određenom klubu. HDZ sada predlaže da se prikupi devet potpisa, što bi s obzirom na načn delegiranja delegata u Dom naroda FBiH, HDZ-u zauvijek dalo kontrolni paket za izbor predsjednika ili potpredsjednika FBiH iz reda hrvatskog naroda.

Ovakvim prijedlogom Čović zapravo pokazuje da nije spreman ni milimetar odstupiti od zacrtanih maksimalističkih prijedloga, koji nisu utemeljeni na EU i međunarodnim standardima i nemaju podršku u parlamentu ili društvu. Naprotiv, Čović je dodatno unaprijedio svoje zahtjeve iz čega se s pravom može zaključiti da njegova namjera nije rješenje krize nego njezina daljnja eskalacija. Jednostavno, cilj je raspad BiH i povratak paradržavne tvorevine Herceg-Bosne.

Ključno je pitanje jesu li Europska unija i Sjedinjene Američke Države spremne podržati ovaj scenarij i kako će se Hrvatska u svemu tome postaviti.