Pripadnici Oružanih snaga BiH ispraćeni iz Rajlovca u zemljotresom pogođenu Tursku

Jedinica privremenog sastava i tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz sastava Balkanskih medicinskih snaga (BMTF) ispraćeni su danas iz Rajlovca u Republiku Tursku, s ciljem izvršenja humanitarne misije otklanjanja posljedica u područjima pogođenim zemljotresom, prenosi portal Faktor.

Ispraćaju su prisustvovali ministar odbrane BiH Zukan Helez, turski ambasador u BiH Sadik Babur Girgin, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, zamjenik načelnika ZŠ OSBiH generalmajor Ivica Jerkić, komandant Operativne komande OSBiH generalmajor Radovan Ilić i turski vojni ataše u BiH Mustafa Sitki Tatar.

Ministar odbrane Zukan Helez zahvalio se pripadnicima Oružanih snaga BiH i njihovim porodicama na hrabrosti i odlučnosti da se suoče sa svim izazovima koji ih očekuju u izvršavanju ove humane misije.

– Ponosan sam na vas i na to što imamo mogućnost da pomognemo žrtvama pogođenim ovom katastrofom prijateljske nam zemlje – poručio je Helez, te im poželio sreću i siguran povratak svojim porodicama.

General Mašović je poručio pripadnicima OSBiH da čuvaju prvenstveno sebe i svoje živote te da daju maksimum na spašavanju stradalih, naglasivši da je ovo izuzetno zahtjevan psihofizički posao i poželio sreću u izvršavanju zadataka misije.

Komandir timova OSBiH pukovnik Miralem Čanić istakao je da su svi pripadnici OSBiH koji idu u ovu misiju svjesni situacije i spremni dati maksimum na ublažavanju tragičnih posljedica.

Jedinica privremenog sastava Oružanih snaga BiH broji deset specijalista, dok tim OSBiH iz sastava Balkanskih medicinskih snaga (BMTF) broji devet medicinskih specijalista.

Jedinica privremenog sastava OSBiH će biti pod operativnom kontrolom nadležne komande Oružanih snaga Republike Turske i zadatke misije će izvršavati zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Republike Turske, dok će medicinski tim OSBiH djelovati u sastavu multinacionalnih Balkanskih medicinskih snaga (BMTF), saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Iz MOBiH-a napominju da su u stalnoj koordinaciji sa Ambasadom Republike Turske u BiH, te će na osnovu njihovih potreba i zahtjeva pružati potrebnu pomoć.