Pripadnici Oružanih snaga BiH pohvaljeni i nagrađeni za humana djela

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez upriličio je 21. februara 2023. godine u Domu Oružanih snaga BiH prijem za pripadnike Oružanih snaga BiH.

Pohvaljeni i nagrađeni su jedinice privremenog sastava OS BiH koji su se vratili iz humanitarne misije u Turskoj, te pripadnik Deminerskog bataljona OS BiH koji je proteklog vikenda spasio jedan ljudski život iz rijeke Drine u općini Goražde.

Prijemu koji je počeo minutom šutnje za žrtve zemljotresa u Turskoj, između ostalih, prisustvovali su zamjenik ministra odbrane za politiku i planove Slaven Galić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Ivica Jerkić, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, zamjenik komandanta Operativne komande brigadir Mirzet Lubenović, komandant Brigade taktičke podrške OS BiH brigadir Jasmin Čajić i turski vojni ataše u BiH Mustafa Sitki Tatar.

Pripadnicima jedinice privremenog sastava OS BiH, koji su učestvovali u humanitarnoj misiji na otklanjanju posljedica od razornog zemljotresa u Turskoj, uručene su pohvale i novčane nagrade.

Pripadniku Deminerskog bataljona OS BiH vodniku Zihadu Hrelji, medicinskom tehničaru, koji je 18. februara spasio dvadesetogodišnju djevojku od utapanja iz rijeke Drine, uručena je medalja za hrabrost.

Svim pripadnicima OS BiH koji su učestvovali u humanitarnoj misiji u Turskoj, ministar odbrane BiH Zukan Helez uputio je iskrene čestitke na njihovoj hrabrosti i profesionalizmu, dajući svoj maksimum na ublažavanju tragičnih posljedica.

“Novčane nagrade i pohvale više su simboličan čin zahvalnosti što ste Oružane snage BiH i čitavu svoju zemlju predstavili na najbolji mogući način, čime se svi možemo ponositi”, naglasio je Helez.

Također, ministar Helez je nagradio i vodnika Zihada Hrelju, koji je pokazao veliku humanost i hrabrost spasivši djevojku koja se utapala u hladnoj Drini.

“Primjer je to humanosti, hrabrosti i spremnosti kakvu želimo imati kao primjer svim našim pripadnicima koji su uvijek bili tu na raspolaganju svim našim građanima”, poručio je ministar Helez.

Izrazivši sreću što su se pripadnici OS BiH iz Turske vratili živi i zdravi u svoju zemlju, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović rekao je da je ponosan na pripadnike OS BiH koji su i mnogim drugim primjerima, a posebno u ovom teškom trenutku za građane Turske, dokazali i pokazali da su uvijek spremni svojim profesionalizmom i odgovornošću pružiti pomoć i odgovoriti na sve postavljene zadatke.

Prisutnima se obratio i turski vojni ataše u BiH Mustafa Sitki Tatar, koji je izrazio poštovanje i zahvalnost za svu podršku koja je pružena Turskoj u ovi teškim trenucima.

“Osjetili smo toplinu i pruženu ruku od naroda iz Bosne i Hercegovine. Ova pružena ruka se nikada neće zaboraviti od naše zemlje i našeg naroda”, poručio je turski vojni ataše.

Prenoseći utiske koje su doživjeli svi pripadnici privremenog sastava OS BiH u Turskoj suočavajući se sa katastrofalnim posljedicama u jednom od najjače zemljotresom zahvaćenog područja u provinciji Hataya, grad Antakya, komandir jedince pukovnik Miralem Čanić rekao je da je ponosan na sve članove tima.

“Ne štedeći sebe, svi su dali svoj maksimum da ublažimo bar malo tragediju naroda Republike Turske, na čemu su nam jako zahvalni”, rekao je pukovnik Čanić.

Na prijemu se obratio i mladi vodnik Zihad Hrelja, koji je spasio jedan mladi život od utapnja u rijeci, rekavši da je kao pripadnik Deminerskog bataljona odmah krenuo da pomogne djevojci koja se utapala u rijeci Drini.

“Prva pomisao mi je bila da spasim ljudski život, bez obzira na posljedice koje su se i meni mogle desiti”, poručio je vodnik Hrelja, piše Radiosarajevo.ba.