Pripadnici ravnogorskog pokreta tvrde da nisu krivi niti po jednoj tački optužnice!

Optuženi pripadnici Ravnogorskog pokreta nakon današnjeg izjašnjavanja o krivici povodom raspirivanja nacionalne mržnje u Višegradu 2019. godine izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Nakon preambule postupka, odvjetnik Dušana Sladojevića i drugi pripadnici Ravnogorskog pokreta, koji su optuženi za ove optužnice, razgovarali su s prisutnima.

“Svi se izjašnjavaju da nisu krivi. Sastanak je prijavljen, udruga je uredno registrirana i djeluje prema registriranim ciljevima u statutu”, kratko je za medije rekao odvjetnik Zoran Perić.

S druge strane, prisutnima se obratila i Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žene-žrtve rata”, koja je naglasila da su scene u kojima je sudjelovala u Višegradu 2019. grozne.

“To je bila jednostavno naša najava nakon toga. Bilo je i gorih situacija, ali niko ih nije zaustavio. Te godine slučajno sam bila u Višegradu, ne znajući što se događa. Skupina civila u uniformama. Ono što sam mogla vidjeti bilo je strašno. Preživjela sam to u Višegradu 1992. godine”, rekla je Hasečić novinarima.

Uz to, Hasečić je naglasila da se nada da će Sud BiH spriječiti rad takvih organizacija.

“U 21. stoljeću pozivati na klanje i ubijanje, to može nenormalan čovjek, a kako vidimo to rade ovakve organizacije. Bit ću svjedok u ovom predmetu i nadam se da će Sud Bosne i Hercegovine spriječiti ovakvo djelovanje i svima onima koji ugrožavaju sigurnost građana BiH i da će ovo biti opomena da se nikada više ne ponovi”, naglasila je Hasečić.

Podsjetimo, Sud BiH je u januaru potvrdio optužnicu Tužiteljstva BiH protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Dušana Sladojevića Slavka Aleksića i Riste Lečića, koji su u Višegradu 2019. godine optuženi za poticanje javne mržnje prema drugim etničkim pripadnostima i vjerama.

Dana 10. marta 2019. godine, optuženi je sudjelovao na skupu u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbina Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, a potom i na lokalitetu Dobrunska rijeka, poznatom kao “Draževina”.

“Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske i optuženi Aleksić učestvovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i imali govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Risto Lečić potom je uz gusle zapjevao “Bit će opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”.

Optuženi se terete za poticanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdor i netrpeljivost između konstitutivnih naroda i ostalih prema članu 145. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica kod Višegrada probudila je nadu da je ovo početak kraja Ravnogorskog pokreta i mučenja građana ovog grada.